Суспільне мовлення

“Є багато викликів”: як у Львові виходжують недоношених дітей

За даними ВООЗ, щороку в Україні народжується близько 20 тисяч недоношених дітей. З них більше тисячі — із масою тіла меншою за один кілограм. Тільки у Неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні кожного року виходжують понад півтисячі таких немовлят. Про те, як допомагають малюкам, дізнавалося Суспільне.

Марія народила дитину передчасно, на 31 тижні вагітності. Дівчинка мала вагу 1 кілограм 250 грамів, тож її одразу забрали у відділення інтенсивної терапії Львівського обласного неонатального центру.

“Дитинку я свою побачила тиждень після виписки. Я тиждень плакала перед кесаревим розтином, тиждень — після”, — каже Марія.

У лікарні дівчинка разом з мамою уже півтора місяця. Протягом цього часу дитина набирала вагу. Тепер вона важить 2 кілограми 30 грамів.

“Тепер треба нам навчитися їсти, щоб нам забрали зонд. І будемо бачити, як там буде”, — додає мама дівчинки.

Завдяки догляду медиків поступово дитина набирає вагу. Суспільне Львів

Увесь цей час дитина вживає грудне молоко. Поки Марія не могла годувати сама, її донька отримувала донорське молоко. Це стало можливим завдяки Банку грудного молока, який відкрили у серпні.

“Будь-яка передчасно народжена дитина має дуже багато викликів в плані порушення травлення, тому що травна система є така ж незріла, як і всі інші функції. І грудне молоко є безцінним продуктом, ні одна суміш ні в якому разі не може це відтворити”, — каже завідувачка відділенням інтенсивного і постінтенсивного лікування новонароджених Зоряна Салабай.

Щорічно у Неонатальному центрі виходжують більше півтисячі передчасно народжених немовлят. Від початку війни інтенсивне відділення перенесли в укриття.

“Перші місяці повномасштабного вторгнення в нас було дуже багато діток з сімей тимчасово переміщених. Це були жінки з Київщини, Харківщини, Чернігівщини, Сумщини, були надзвичайно складні випадки. Зараз суттєво в Україні зменшилася кількість новонароджених загалом і у Львівській області зокрема. В інтенсивній терапії є п’ять дітей”, — додає Зоряна Салабай.

У Неонатальному центрі виходжують передчасно народжених дітей вагою від 500 грамів. Хоча був випадок, коли тут вдалося виходити дитинку і ще з меншою вагою — 480 грамів. Такі дітки до 3 років перебувають під наглядом лікарів, частина з них потребує реабілітації.

“Недостатньо виходити маленьку дитину, важливо щоби якість життя цієї дитини була повноцінна. Ми тут маємо ерготерапевтів, фізіотерапевтів, невропатологів, логопедів, якщо потрібно, і багато інших спеціалістів”, — каже завідувачка відділенням реабілітації раннього дитинства Львівської обласної лікарні Ольга Децик.

З 1977 року в Львівській обласній лікарні виходили понад 20 тисяч передчасно народжених немовлят.

Читайте також

Ускладнення після COVID-19: у Львові прооперували 5-річну дівчинку

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Банк грудного молока у Львові: як працює та скільки молока вдалося заготувати


Джерело: Суспільне мовлення України