Україна і світ

Як вивести осине гніздо: способи

Оси приносять користь, оскільки харчуються личинками шкідників овочевих і плодових культур. Проте, за певних умов, вони можуть стати агресивними щодо людини, тому від них краще вчасно позбутися.

Як позбутися осиного гнізда та що для цього потрібно – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Чому з’являються осині гнізда

Для будівництва гнізд оси обирають тихі затишні місця. Вони можуть оселитися в саду, адже там росте багато фруктових дерев та квітів, а також на ділянці, горищі, у господарських приміщеннях, сараях тощо. Комахи будують свої гнізда там, де є наявність великої кількості їжі та кухонні відходи.

Зараз дивляться

Оси приносять певну користь, проте можуть бути і шкідливими, наприклад, вони є переносниками різних хвороб, що здатні знищити цілий урожай винограду.

Тому, якщо ви побачили осине гніздо на своїй ділянці, то його краще одразу вивести.

Як вивести осине гніздо: найкращі способи

Для того, щоби позбутися осиного гнізда, можна використовувати хімічні засоби або перевірені народні методи.

Як позбутися осиного гнізда за допомогою хімічних препаратів

Використання інсектицидів (препарати, що використовуються для боротьби зі шкідниками) – дуже ефективний метод у боротьбі з осами.

Вибір препаратів – достатньо великий. Для того, щоб зрозуміти, який засіб потрібен саме вам, варто орієнтуватися на місце розташування гнізда.

Для цього можна використовувати:

  • дихлофос;
  • спеціальні емульсії;
  • димові шашки;
  • рідкий дим.

Для того, щоб вивести осине гніздо на відкритій ділянці, використовують засоби з різким запахом.

Для знищення осиного гнізда, наприклад, під дахом та в інших житлових приміщеннях використовують емульсійні препарати без запаху з найменшою токсичністю.

Інсектицидні димові шашки використовуються у важкодоступних місцях, наприклад, у разі розташування ос у стіні.

Якщо ви хочете позбутися ос, але не бажаєте повністю їх знищувати, спробуйте спеціальний засіб – рідкий дим.

Для цього обприскайте ним дерева, виноград, господарські приміщення. Після обробки неприємний запах диму злякає ос і вони самі покинуть ділянку. Проте цей засіб не дуже ефективний, оскільки через деякий час оси можуть знову повернутися.

Якщо ви не знаєте, як позбутися осиного гнізда та який саме засіб обрати, зверніться до професійної служби дезінсекторів.

Фото: Рixabay

Як позбутися осиного гнізда за допомогою народних методів

Це безпечний метод, який допоможе позбутися осиного гнізда. Але, щоб оси після обкурювання не повернулися, необхідно знищити сам вулик.

  • Пляшка із солодкою водою.

Для використання цього методу обріжте верхівку пляшки та налийте в неї воду із цукром або варенням. Солодощі приваблюватимуть ос і вони будуть залазити всередину. Необхідно буде тільки періодично звільняти пляшки від комах, що загинули, та міняти воду. Такі пастки краще розміщувати в саду біля фруктових дерев та біля осиного гнізда.

Також можна додати в сироп інсектициди. У результаті оси, напившись розчину, можуть покинути пастку, але із часом однаково загинуть.

  • Шматочки солодких фруктів, корки кавуна чи дині.

Обробляють інсектицидами без запаху та розміщують біля гнізда, компостної ями або в іншому місці скупчення комах. Після поїдання такої приманки оси почнуть гинути.

Залийте рідину у вулик та почекайте деякий час. Мильна основа не дасть змоги комахам залишити житло, і вони загинуть без доступу кисню.

Як вивести осине гніздо: основні правила

Перед тим, як приступити до виводу осиного гнізда, необхідно подбати про захисний одяг. Щоби захистити тіло від можливих укусів комах, необхідно одягти:

  1. щільну куртку та штани (бажано з бавовни);
  2. рукавиці та гумові чоботи;
  3. капелюх із сіткою.

Не варто проводити заходи щодо знищення комах у денний час, адже оси тоді дуже активні та агресивні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 12:03:08