Україна і світ

Стефанішина вважає, що вступ України до ЄС не потребуватиме тривалого часу

Україна має багато роботи у питанні вступу до Європейського Союзу. Але тривалого часу на це не знадобиться.

Про це заявила віцепрем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час публічної дискусії Процес вступу України до ЄС: як рухатися ефективно та швидко.

Стефанішина про вступ України до ЄС

Стефанішина зазначила, що для того, аби приєднатися до ЄС та бути частиною внутрішнього ринку в України попереду ще багато роботи. Вона зауважила, що незалежно від політичної волі, неможливо стати членом блоку, якщо не відповідати його критеріями.

Зараз дивляться

— Це найважливіший час для нас, щоб бути готовими, щоб мати можливість відкрити всі кластери та розділи щодо вступу, а також процес скринінгу, – додала вона.

На її думку, інтеграція України не потребуватиме тривалого часу, оскільки країна не є новачком у процесі євроінтеграції.

— Ми маємо за плечима 10-річний досвід Угоди про асоціацію, а також численні елементи галузевої інтеграції, які виходять за межі самої угоди, і яка є найамбітнішою угодою, яку будь-коли укладав ЄС із третьою країною, – наголосила вона.

Віцепремʼєр-міністр нагадала, що Київ уже пройшов кілька раундів загальних оцінок із Брюсселем і розпочав фактичний переговорний процес із блоку державних закупівель. За її словами, переговорний процес продовжиться, коли Україна надасть дорожні карти з реформи держуправління та у сферах верховенства права.

Стефанішина наголосила, що “без цих основоположних, стратегічних документів” ми не можемо розпочати процес. Тому всю увагу зосереджуємо саме на цих напрямках.

Урядовиця додала, що Україна йде до відкриття перших переговорних кластерів на початку 2025 року.

Нагадаємо, 25 червня Україна та Молдова офіційно розпочали переговори про вступ до Європейського Союзу.

Фото: UA.EU.NATO

Джерело: РБК-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 20:00:08