Суспільне мовлення

“Я обожнюю українців”. Інтерв’ю з трансплантологом Робертом Монтгомері

Американський трансплантолог Роберт Монтгомері вчетверте приїхав до Львова. Тут він разом з медиками Першого медичного об’єднання провів родинну пересадку нирки за допомогою робота-хірурга Da Vinci.

До Всесвітнього дня серця, який відзначають 29 вересня, Суспільне записало інтерв’ю із Робертом Монтгомері, який і сам живе із донорським серцем.

Роберт Монтгомері — директор Інституту трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету. У 2010 році він потрапив до книги рекордів Гіннеса за десять перехресних пересадок нирок від живих донорів одномоментно.

“Тут йдеться про новітній підхід. Нічого такого особливо у самій операції немає, а це про підхід, про те, що потрібно було підібрати людей, які збігаються за донорством, щоб їхні тканини та кров підходили одне одному. І, власне, це був рекорд в тому, що ми зібрали 10 людей одночасно, і одночасно цих десятьох людей оперували. І я з однієї операційної в іншу переходив”, – розповідає трансплантолог.

Щоб провести ці операції, знадобилося 14 годин. У лікарні, де проводили трансплантації, були залучені усі операційні.

“Потрібно було окремо операційні для донорів і окремо для реципієнтів. І в мене була величезна команда, яка мені допомагала”, – пояснює Роберт Монтгомері.

П’ять років тому Роберту Монтгомері пересадили серце. Після септичного шоку в Аргентині у 2017 році він пережив сім зупинок серця та місяць був у стані коми. У 2018 році Монтгомері отримав серце 25-річного чоловіка, який помер від передозування героїном.

“Не знаю, чи повірите ви у все це, але два дні тому Президент України Володимир Зеленський вручив мені орден, саме в той день п’ять років тому мені робили операцію. Коли Президент мене нагороджував, то він згадав це”, – каже Роберт Монтгомері.

Володимир Зеленський під час візиту до США вручив трансплантологу Роберту Монтгомері орден “За заслуги III ступеня”.

Зеленський вручає орден “За заслуги ІІІ ступеня” Роберту Монтгомері. Фото: Офіс Президента

26 вересня у Львові Роберт Монтгомері разом із трансплантологами Першого медоб’єднання виконав родинну пересадку нирки за допомогою робота-хірурга Da Vinci.

“Така операція проводиться вперше в Україні. Чому ми використовуємо робота? Тому що він проводить малі доступи, і це менш травматичний метод операції”, – пояснює трансплантолог.

Така операція триває приблизно шість годин: чотири години на донора і чотири на реципієнта, бо частково ці операції тривають паралельно.

“Просто вони накладаються одна на одну. І впродовж цієї операції ми стежимо за часом, тому що ми зацікавлені, щоби нирка провела якнайменше часу не в організмі людини”, – розповідає Роберт Монтгомері.

А ще Монтгомері каже, що вражений рівнем англійської львівських медиків та їхнім професіоналізмом.

У лікарні, де працює Роберт Монтгомері, у 2022 році провели 600 трансплантацій – це рекорд для США.

“Для Першого медоб’єднання Львова і взагалі для всієї України сто операцій – це насправді дуже багато. І це число змінюється. Є дуже багато потенціалу, тому що команда неймовірна і талановита”, – каже трансплантолог.

"Я обожнюю українців". Інтерв’ю з трансплантологом Робертом Монтгомері

Роберт Монтгомері та команда львівських медиків під час операції у Львові, травень 2022 року. Фото: Facebook/Max Ovechko

Монтгомері пригадує, що після початку повномасштабного вторгнення не міг залишатися осторонь та хотів допомагати. Про свій візит до Львова у травні 2022 року він нікому не розповідав.

“Я спеціально не говорив нікому, тому що розумів, що мене будуть переконувати не їхати. Протягом цих півтора року все змінилося, і, звісно, моя родина мене дуже підтримує”, – каже він.

За словами Роберта Монтгомері, він вражений тим, як у Львові розбудували додаткові відділи “Незламних”, швидко зреагували на те, що відбувається в країні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Я обожнюю українців. Вважаю, що це люди, які мають величезні серця”, – каже Роберт Монтгомері.


Джерело: Суспільне мовлення України