Суспільне мовлення

“Хочу бути прикладом для тисяч лідерок в Україні”: Федів про свою мотивацію очолити Мінкульт

Колишня директорка УКФ та координаторка ЮНЕСКО з питань культури Юлія Федів, яку розглядають на посаду очільниці Мінкульту, пояснила Суспільному Культура свою мотивацію обійняти посаду держслужбовиці.

“У мене є декілька причин, чому мені цікава ця посада. Я завжди мріяла бути частиною історії творення, зміцнення та розвитку української держави, і для мене сфера державного управління — це сфера, де на системоутворювальному рівні можна створювати прозорі зрозумілі правила, які рухатимуть сферу культурної та інформаційної політики до розвитку”, — зауважила вона у коментарі Суспільному Культура.

Федів додала, що для неї важливо стати “прикладом для тисяч лідерок”, які планують свою кар’єру в політичній та законодавчій сфері.

“Сфера управління останні століття залишається досить маскулінною, і ми бачимо, до яких наслідків світового масштабу це призвело. Ми маємо промотувати жіноче лідерство та сестринство. І найголовніше — в мене є необхідні знання та досвід. І я хочу, щоб вони працювали для розвитку України”, — наголосила вона.

Чутки про те, що Федів запропонували посаду, з’явилися 1 вересня. Наступного дня джерела Суспільного підтвердили цю інформацію. Сама ж кандидатка не коментувала своє рішення до 5 вересня включно — тоді вона написала у своєму Facebook подяку за підтримку спільноти та наголосила, що в разі ухвалення відповідного рішення очікує на співпрацю з культурним середовищем.

Федів уточнила Суспільному Культура, що перемовини між нею та владою ще тривають.

Кандидатуру Федів для призначення має подати до Верховної Ради прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Засідання з розглядом подання може відбутися у другій половині вересня. Наразі Федів представила свою програму на засіданні фракції “Слуга Народу”.

Зазначимо, що станом на 1 вересня за даними Управління кадрів апарату Верхової Ради, серед народних депутатів України є лише 84 жінки проти 320 чоловіків.

Наразі в уряді України 5 жінок:

  • Юлія Свириденко — перша віцепрем’єр-міністерка України, міністерка економіки України;
  • Ірина Верещук — віцепрем’єр-міністерка України, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України;
  • Ольга Стефанішина — віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України;
  • Юлія Лапутіна — міністерка у справах ветеранів;
  • Оксана Жолнович — міністерка соціальної політики України.

Окрім того, з початку незалежності лише дві жінки були міністерками культури: акторка Лариса Хоролець (яка також була першим міністром культури незалежної України) та співачка Оксана Білозір (лютий-жовтень 2005 року).

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України