Україна і світ

Вступ України до ЄС: Стефанішина розповіла, як відбуватимуться переговори

Фото: УНІАН

У 2025 році у Євросоюзі плануються переговори щодо “фундаментальних правил” вступу України до блоку. Очікується, що за підсумками поточного року Україна перейде до етапу фіналізації переговорних позицій за всіма розділами.

Про це заявила віцепрем’єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю виданню РБК-Україна.

Стефанішина про переговори про вступ до ЄС

Стефанішина нагадала, що переговорний процес повністю був відкритий 25 червня 2024 року. Це означає, що Київ може вести переговори з будь-якої кількості напрямків майбутньої угоди про вступ України до ЄС, залежно від того, наскільки спроможна і Україна, і Єврокомісія це робити.

Зараз дивляться

Посадовиця наголосила, що цей процес не відкладали “у довгий ящик”. Вже з 8 липня, після відкриття переговорів, почалися двосторонні зустрічі щодо скрінінгу законодавства.

— І вже всі двосторонні переговори по всіх напрямках, вони вкладені в певний календар 2024-2025 року. Переговори відкриваються кластерами, це означає по 6-7 розділів, згідно з напрямком, – сказала вона.

Вона наголосила, що у 2025 році гарантовано розпочнуться переговори з кластеру “фундаментальні правила”.

— Це блок, без якого неможливо говорити про будь-які політичні рішення. Нам треба бути готовими юридично стати частиною єдиного ринку і відповідати політичним критеріям верховенства права. Це робота, яка триває зараз і 2025 рік може бути відзначений тим, що ми перейдемо до етапу вже фіналізації переговорних позицій за всіма розділами, – пояснила Стефанішина.

Нагадаємо, наприкінці червня 2024 року Україна та Молдова офіційно розпочали переговори про вступ до ЄС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Факти ICTV розповідали, який шлях очікує на Україну далі, скільки триватиме процес, які труднощі можуть виникнути та коли Україна може реально стати членом Євросоюзу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 13:52:32