Суспільне мовлення

Військово-лікарська комісія у Львові: що змінилось у медзакладі

На початку 2023 року військові, які після поранень і лікування проходять медичну комісію у Львові, скаржилися на великі черги та неналежні умови у клініці. Після розголосу у медіа в медзакладі змінили керівництво, розпочали реконструкцію та запровадили електронну чергу. Суспільне дізнавалось як змінилася ситуація з проходженням ВЛК.

Два тижні у клініці амбулаторно-поліклінічної допомоги триває ремонт. Там оновили перший поверх, замінили двері на розсувні, аби було легше проїхати людині на візку. Також облаштовують приміщення, де будуть кабінети лікарів, говорить заступниця начальника з медичної частини Ольга Зачепа.

“За два тижні ми звільнили перший поверх для того, щоб зробити кращим поліклінічне відділення для пацієнтів, які проходять ВЛК, які приходять на обстеження в нашу поліклініку. На цьому поверсі буде рецепція, гардероб, санітарна кімната і почекальня. Вже ремонт зроблений”, — каже заступниця начальника військово-медичного центру з медичної частини Ольга Зачепа.

Наприкінці січня 2023 року військовослужбовець Мирослав Откович у Фейсбуці написав про неналежний стан туалетів медзакладу.

Санвузол у лікарні до ремонту. Фото: Мирослав Откович

Зараз санвузли оновлюють. Зокрема, на першому поверсі облаштовують вбиральню для людей з інвалідністю. За словами Ольги Зачепи, також запрацювала електронна черга до лікарів.

“Пацієнт отримує електронний талончик з прізвищем лікаря, з номером кабінету і годиною, на котру вони повинні з’явитися на прийом до лікаря. Це зменшує необхідність стояти в чергах. Також в нас є можливість записатися телефоном”, — говорить Ольга Зачепа.

Військово-лікарська комісія

Оновлений перший поверх лікарні. Фото: Суспільне Львів

Тепер для проходження військово-лікарської комісії потрібно зареєструватися у працівників та прийти на вказану годину. Про зменшення черг зараз говорять і військові.

“Зараз, на даний момент, дуже гарно зробили. Бо попередньо треба було приходити з самого ранку і була “жива черга”. На даний момент ти приходиш, стаєш до реєстратури, береш номерок і на зазначену годину приходиш”, — розповідає військовослужбовець Ігор.

Військово-лікарська комісія

Фото: Суспільне Львів

“В середньому лікар виділяє по 20 хвилин кожному. Ну, раніше були черги великі, зараз менші”, — говорить військовослужбовець з позивним “Городок”.

У клініці змінилося керівництво та частина персоналу. Тепер там активніше співпрацюють і з волонтерами, каже координаторка волонтерського пункту Тетяна Пилипець.

“Ми фактично почали надавати, підтримувати питний режим. Санітарно територію підтримувати — рідке мило, туалетний папір, рушнички паперові. А потім ми вже змогли піти в такі комплексні зміни. Ми під тиском громадськості домоглися нового керівництва. Вхід комфортний, ліфти на генераторах працюють. Ліфти працюють в самостійному режимі,”, — розповідає координаторка волонтерського пункту Тетяна Пилипець.

Військово-лікарська комісія

Фото: Суспільне Львів

Також завдяки ініціативі волонтерів у коридорах з’явилися острівці з безкоштовними напоями та можливістю безоплатно зробити ксерокопії документів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 31 лютого військовослужбовець Мирослав Откович у Facebook написав про неналежний стан туалетів медзакладу.
  • Напочатку лютого 2023 року військовослужбовці, які після поранень і лікування мали проходити медичну комісію, скаржилися на великі черги в медцентрі. За словами військових, до невропатолога у черзі було 540 людей.
  • До медичного центру навідалися представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Згодом його представник в системі органів сектору безпеки і оборони Олександр Кононенко написав у своєму Facebook
  • Відреагували на ситуацію і в Міністерстві охорони здоров’я. Очільник МОЗ Віктор Ляшко написав, що військово-лікарські комісії реформують
  • Суспільне звернулося за коментарем до Командування Медичних сил ЗСУ. Як повідомило Командування Медичних сил ЗСУ, Міністерство цифрової політики разом з Міністерством оборони України, Міністерством охорони здоровʼя України, Міністерством ветеранів, Міністерством соціальної політики України розробили план з удосконалення роботи військово-лікарських комісій. План включає такі кроки: Автоматизувати процеси, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців. Унормувати електронні документи у військових закладах і обмін ними, щоб частково прибрати паперову документацію і фактичні черги. Запровадити можливість реабілітації поряд з місцем проживання.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин