Україна і світ

Відпустка вчителів у 2024 році: тривалість

Відповідно до закону України про відпустки, вчителі мають право на щорічну відпустку тривалістю до 56 календарних днів (стаття 6). Проте через військову агресію Росії документ зазнав певних змін.

Факти ICTV дізнавалися, скільки днів відпустки має вчитель у 2024 році.

Тривалість відпустки вчителів у 2024 році

Через війну з’явився додатковий закон про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану. Відповідно до цього документа, роботодавець має право обмежити та скоротити тривалість щорічної відпустки до 24 календарних днів.

Зараз дивляться

Це право роботодавця, але він не зобов’язаний цього робити.  

Тобто тривалість відпустки визначається роботодавцем – керівником навчального закладу. Але для скорочення відпустки потрібне обґрунтування, яке зумовлене об’єктивними причинами, що підштовхують керівника до зменшення тривалості відпустки. Якщо ж таких умов немає, то вчителі мають право на щорічну відпустку загальної тривалості, тобто до 56 календарних днів.

Навіть якщо цього року вчитель отримав відпустку не 56, а 24 календарних дні, засмучуватися не варто. У законі передбачено, що педагог або інший працівник, чия відпустка має тривалість більше ніж 24 календарних дні, зможе використати ці дні після припинення або скасування воєнного стану.

Чи можуть педагогу відмовити у відпустці

У ч. 2 статті 12 закону вказано, що роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-яких відпусток, окрім відпустки, яка пов’язана з вагітністю, пологами, догляду за дитиною та досягнення нею трирічного віку, якщо особа залучена до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

У секторі 19 постанови Кабінету міністрів № 1109 вказано, що до об’єктів критичної інфраструктури належать заклади, які здійснюють наукові дослідження та розробки. Зокрема, це дослідницька інфраструктура наукових установ та закладів вищої освіти.

Якщо йдетьс про школу, то відмовити у наданні відпустки вчителю не можуть. Якщо роботодавець все ж таки вирішить надати щорічну відпустку педагогу тривалістю не 56, а 24 дні, то йому все одно доведеться відшкодовувати іншу частину відпустки, але вже після війни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-02 19:39:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин