Україна і світ

Держава дарує 900 грн на книги: хто може скористатися програмою

18 червня президент України підписав закон № 11251, який дасть можливість отримати державну допомогу на купівлю книжок.

Відповідно до документа, головна мета допомоги – залучити молодь до читання та відірвати її від ґаджетів. Причому кошти можна буде витратити не лише на друковані примірники, але й на електронні варіанти, а також на книжки для осіб з порушенням зору.

Факти ICTV дізнавалися, хто зможе отримати 900 грн на книги.

Зараз дивляться

За словами голови Комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики та співавтора закону Євгенії Кравчук, гроші, які отримають юні читачі, витратять на підтримку українців видавців. Це дозволить опублікувати більше 2 млн примірників українських книжок та надати субсидії видавцям для відшкодування оренди приміщення книгарень.

Всі ці витрати передбачені у бюджеті, тому додаткових грошей держава виділяти не планує.

Хто зможе отримати 900 грн на книги у Дії

У статті 18.3 відповідного закону зазначається, що сертифікати можуть отримати не всі українці.

Серед ймовірних отримувачів — особи, яким після 1 січня 2024 року виповнилося 18 років. Вони зможуть отримати допомогу протягом одного року після дати повноліття.

У законі зазначено, що цей сертифікат зможуть отримати й молоді батьки протягом одного року після дня народження малюка. Але зробити це можна буде лише після завершення воєнного стану.

900 грн на книги: як отримати

Відповідно до закону, отримати допомогу на придбання книг можна з 1 липня 2024 року. Механізм має деталізувати Кабмін, зокрема ухвалити нормативно-правові акти, необхідні для реалізації положень цього закону.

— Допомога зараховується на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання єКнига, – зазначено в законі.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль зазначає, що залишилися деякі формальності, які визначать, як буде надаватися допомога на отримання книжок. Треба дочекатися постанови Кабінету міністрів, в якій визначать порядок надання допомоги та пропишуть, як можна витратити кошти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-04 20:35:05