Україна і світ

Вибори у Франції: які шанси ультраправих прийти до влади і що буде з допомогою Україні

У неділю, 7 липня, у Франції відбувається другий тур дострокових виборів депутатів Національних зборів. За результатами першого туру перемогу здобула ультраправа партія Марін Ле Пен Національне об’єднання – 33,15% голосів. Другий – Новий народний фронт із 27,99% голосів, який об’єднує ліві політсили. А от партія президента Еммануеля Макрона Відродження та її союзники МоДем і Горизонти отримали 20,76% голосів, посівши третє місце.

Рішення про призначення дострокових виборів Макрон ухвалив після поразки своєї партії на виборах до Європарламенту. Місяць тому президент розпустив Національні збори, хоча їхні повноваження закінчилися б за три роки.

Вибори у Франції – головне

Парламент у Франції – двопалатний: Національні збори мають 577 членів, які обираються на п’ятирічний термін; Сенат має 348 членів, які обираються на шість років. До Національних зборів депутатів обирають безпосередньо громадяни.

Зараз дивляться

7 липня другий тур виборів до Національних зборів відбувається в тих округах, де у першому турі жоден кандидат не набрав 50% голосів. Саме 50-відсотковий поріг дає виключне право на перемогу в окрузі. Проте отримати таку підтримку від населення вкрай важко, адже явка на дільницю має бути не меншою від 25%.

На другий тур висуваються кандидати, які набрали понад 12,5% голосів. У повторному голосуванні можуть брати участь три й більше кандидатів у кожному окрузі.

Французька система парламентських виборів доволі специфічна, тож не є поширеною у світі, але самі французи вважають її демократичною, такою, яка сприяє кращому відбору кандидатів.

Рекордна явка на виборах у Франції

Відомо, що у 2022 році на виборах лише п’ять депутатів здобули перемогу у першому турі, а 2017-го – лише чотири. Цьогорічний перший тур здивував високою явкою виборців. Тож із першого разу вдалося обрати 76 депутатів – з них 39 від партії Національне об’єднання, де лідеркою є Марін Ле Пен. 31 місце в Національних зборах отримав лівий Новий народний фронт. А от президентська коаліція має лише два місця.

Тепер другий тур має визначити імена ще 501 депутата.

Висока явка на виборах характерна для двох типів країн: коли виборці незадоволені, є реальна криза і народ хоче змінити ситуацію, обрати іншу владу, або ж так склалося традиційно, коли країна достатньо розвинена і є прямий зв’язок від між рівнем життя та владою, тому громадяни відповідально ходять на вибори. Традиційно висока явка спостерігається у Німеччині.

Прогнози на другий тур виборів у Франції

У коментарі Фактам ICTV політичний експерт, кандидат політичних наук, доцент Київського національного університету ім. Т.Г.  Шевченка Ігор Рейтерович розповів, які політичні сили можуть сформувати новий французький уряд і чи загрожуватиме допомозі України прихід до влади Марін Ле Пен.

За його словами, у другому турі партія Марін Ле Пен може набрати менше, бо станом на вівторок, 2 липня, близько 200 кандидатів від різних політичних сил, насамперед від лівих і від партії президента Еммануеля Макрона, познімали свої кандидатури для того, щоб дати шанси кандидатам, які мають більше голосів від виборців.

– Особливість ситуації полягає в тому, що, наприклад, є три кандидати, один із них знімає свою кандидатуру і закликає голосувати за іншого. Тоді більше громадян можуть підтримати саме того кандидата, за якого закликають голосувати. А це, своєю чергою, зменшить шанси для представників партії Ле Пен, – наголошує політолог.


Тобто у другому турі цілком ймовірні несподіванки – партія Марін Ле Пен може добряче недобрати голосів.

Щодо високої явки у першому турі, то Ігор Рейтерович вважає, що французи, напевно, вирішили поставитися відповідально до цих виборів. Водночас є комплекс серйозних проблем у Франції, які потрібно розв’язати, зокрема це високі податки, підвищення пенсійного віку (на два роки за Макрона), неконтрольована міграція, гетто для мігрантів і зростання злочинності по країні.

За словами політичного експерта, Марін Ле Пен зі свого боку спекулює на темі неконтрольованої міграції до Франції, а й можна бачити достатньо велику підтримку лівих – соціалістів. Це свідчить про те, що є багато громадян, які бачать реальні економічні проблеми в країні й хочуть привести іншу владу.

– Тому з великою ймовірністю у Франції може утворитися лівоцентристка коаліція. Тобто Ле Пен може виграти вибори, але не сформує Кабінет міністрів. Така ситуація, наприклад, у Польщі, де Право і Справедливість Качинського виграла вибори, але не змогла знайти собі достатню кількість голосів і сформувати коаліцію у парламенті. Марін Ле Пен може опинитися у схожих умовах, – наголошує Ігор Рейтерович.

Можна припустити, що партія Марін Ле Пен набере найбільше голосів у другому турі, проте буде низка партій, в яких загальна кількість їхніх голосів перевершить ультраправе Національне об’єднання.

Політолог зауважує, що кандидати на посади у Кабінет міністрів подає парламент, проте призначає президент, адже Франція є президентською республікою. Тому в Еммануеля Макрона буде достатньо серйозний важіль на рішення, які буде ухвалювати як коаліція, так і Кабінет міністрів.

– Можна припустити, що Ле Пен дозволять сформувати коаліцію та уряд хоча б для того, щоб вони провалилися по повній програмі – і на цій хвилі їх знести, – говорить Ігор Рейтерович.

У Марін Ле Пен немає союзників

За словами Ігоря Рейтеровича, соціалісти не дуже люблять Еммануеля Макрона, бо до його політики багато претензій, але ще більше вони не люблять Ле Пен. І коли прийде час обирати так зване менше зло, то вони стануть на бік Макрона, бо з ним можна буде домовитися про певні компроміси, можна підписати коаліційну угоду. А з ультраправими у соціалістів майже немає точок дотику щодо того, як має розвиватися країна.

До того ж кандидат у прем’єри від Національного об’єднання Жордан Барделла робив доволі дивні заяви, наголошує політолог. Наприклад, говорив, що французи до 30 років мають сплачувати менші податки та отримувати більшу зарплатню. У відповідь чинний прем’єр Габріель Атталь дивувався, яка ж різниця в них із тими, кому 31 рік.

Крім того, Барделла проти імміграції та виступає за ідею, що громадяни Франції повинні мати перевагу над громадянами інших країн за отримання роботи, соціальних пільг і житла. Критики вбачають у цьому суттєву дискримінацію щодо людей, які легально живуть у Франції та справно сплачують податки.

Згідно з опитуваннями Elabe, партія Національне об’єднання та її соратники можуть отримати від 200 до 230 мандатів у парламенті. Альянс лівих може здобути від 165 до 190 мандатів. Пропрезидентському блоку прогнозують від 120 до 140 місць. Праві республіканці та решта правих можуть отримати від 35 до 50 мандатів.

Хто може стати наступним прем’єром Франції

Якщо ультраправа партія Марін Ле Пен зможе сформувати коаліцію та уряд, то новим прем’єром Франції, ймовірно, стане голова Національного об’єднання 28-річний Жордан Барделла. Коли йому був 21 рік, Ле Пен призначила Барделлу на посаду речника партії. А у 2022 році передала керівництво.

Щодо інших кандидатів на посаду очільника уряду, то все залежатиме від результатів виборів і можливої коаліції, наголошує політолог Ігор Рейтерович.

Потенційні ризики для України

Лідерка ультраправого Національного об’єднання Марін Ле Пен в інтерв’ю CNN заявила, що не дозволить Києву використовувати французьку далекобійну зброю для завдання ударів по Росії і перешкодить можливому відправленню військ в Україну.

– Якщо Еммануель Макрон хоче відправити війська в Україну, а прем’єр-міністр проти цього, то війська не будуть відправлені в Україну. Останнє слово – за прем’єр-міністром, – рішуче заявила Ле Пен.

Політолог Ігор Рейтерович вважає, що Марін Ле Пен і її кандидат на посаду прем’єра Жордан Барделла все ж будуть продовжувати підтримку України. Проте щодо вищезазначених обмежень, то ці заяви політичний експерт називає заграванням з електоратом перед другим туром.

– Навіть якщо партія Ле Пен прийде до влади, я вважаю, що найближчим часом нічого не зміниться. До того ж питання, як довго вони протримаються. Я не думаю, що для України прихід Ле Пен стане якоюсь катастрофою і Франція припинить бути союзником України. Ймовірніше, вони будуть дотримуватися схожої з Макроном позиції, хоча у своїх висловлюваннях можуть бути стриманішими, – підсумовує Ігор Рейтерович.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-07 08:03:08