Україна і світ

У Вовчанську окупанти влітку стратили чотирьох військових ЗСУ – прокуратура

На території агрегатного заводу у місті Вовчанськ окупанти за наказом свого командування стратили чотирьох українських військових.

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

– Чим раніше починаються розслідування і збір доказів, тим більше шансів на успішне судове переслідування. Важливо зафіксувати факти злочинів, свідчення жертв і свідків, поки ці матеріали є доступними і точними.

Варто розуміти, що розслідування воєнних злочинів і притягнення до відповідальності винних є основою забезпечення справедливості для жертв війни. Це дає надію постраждалим та їхнім сім’ям, що винні будуть покарані, – каже керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Він запевнив, що на досягнутому жодним чином не зупиняться та разом з іншими правоохоронними органами розслідування воєнних злочинів є пріоритетом.

Страта військових ЗСУ у Вовчанську

На сьогодні прокурорами вже розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, пов’язаних з умисним вбивством чотирьох військовополонених – військовослужбовців ЗСУ, яких російські військові за наказом командування влітку 2024 року стратили на території агрегатного заводу у місті Вовчанськ.

За словами Фільчакова, вказані факти документуються завдяки співпраці з Головним управлінням розвідки Міноборони України,

Приводом для початку розслідування були допити військовополонених росіян, у процесі яких і отримано свідчення щодо вчинення вказаного злочину.

– Звісно, розслідування таких злочинів має свої труднощі, особливо через бойові дії, що ускладнюють доступ до місця подій. Проте цей випадок є унікальним, оскільки особа, яка може стати підозрюваною у вказаному провадженні, також перебуває в українському полоні, — додав Олександр Фільчаков.

Зазначається, що це відкриває можливість не використовувати процедуру заочного провадження (in absentia), а провести справедливий судовий процес і винести вирок із реальним виконанням покарання. У разі доведення вини підозрюваного він може бути засуджений до довічного позбавлення волі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Центр національного спротиву

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-05 17:05:41