Україна і світ

Ліки для схуднення впливають на зір і здатні спричинити сліпоту – дослідження

Науковці Гарвардського університету виявили, що люди, яким прописали ін’єкції для схуднення з семаглутидом, можуть осліпнути. Результати цього дослідження були опубліковані в журналі JAMA Ophthalmology.

Ризики прийому семаглутиду

Семаглутид – препарат, відомий під торговими марками Wegovy та Ozempic – є важливим інструментом для тих, хто страждає на цукровий діабет або надмірну вагу.

Однак як і будь-які ліки, він має показання, побічні ефекти та можливі ризики. Наприклад, виявилося, що ін’єкції для схуднення спричиняють ішемічну нейропатію зорового нерва (наіон) – розлад, який може призвести до сліпоти.

Зараз дивляться

Дані дослідження

Вчені проаналізували дані 16 827 пацієнтів, які отримували лікування протягом шести років. Учасникам, які страждали на цукровий діабет II типу та ожиріння, давали різні препарати проти діабету та для схуднення, зокрема із семаглутидом.

8,9% людей, які приймали семаглутид протягом трьох років, було діагностовано розлад зорового нерва. У тих, хто користувався іншими препаратами від діабету, показник патології становив лише 1,8%.

Водночас у групі пацієнтів із надмірною вагою семаглутид збільшував імовірність розвитку наіону більш ніж у сім разів порівняно з іншими препаратами для схуднення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Особливо ризикували учасники, які мали глаукому та інші проблеми зору. Експерти наполягають на проведенні додаткових досліджень, пов’язаних з іншими ймовірними ризиками цього препарату.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-04 17:39:07