Україна і світ

У Києві відкрили виставку Скарби Криму. Повернення зі скіфським золотом

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку Скарби Криму. Повернення у Національному музеї історії України. За її експонати – скіфське золото – наша держава боролася з Росією майже 10 років.

Що відомо про виставку Скарби Криму. Повернення

На виставці представлено 565 артефактів з чотирьох кримських музеїв – у Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Керчі. Експонати перебували в Амстердамі з 2014 року, коли Росія окупувала Крим.

Майже 10 років Україна намагалася їх повернути. Зрештою рік тому Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати колекцію виставки нашій державі.

Зараз дивляться

– Наша боротьба і за повернення Криму, і за повернення його скарбів, почалася одночасно – 10 років тому. 10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця вільних людей перемогли, – зазначила Олена Зеленська під час свого виступу.

Унікальні експонати цієї виставки належать до культур різних народів, які жили на півострові, зокрема греків, скіфів, сарматів, готів, гунів. Вони були створені в період від V століття до н.е. до V століття н.е.

– Ще не існувало слова “мультикультурність”, а Крим та його надбання вже такими були! Сьогодні я радію, що вся колекція стане доступною для українців та друзів нашої держави. Бо національні скарби – це не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям, – додала перша леді.

Колекція стане доступною для всіх українців вже з 5 липня. Виставка буде представлена в скарбниці Національного музею історії України до остаточної деокупації Криму. Потім колекцію планують перемістити на територію півострова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-04 17:56:07