Україна і світ

Відповідь Китаю на погрози РФ: ядерну війну неможливо виграти

Фото: Getty Images

У відповідь на чергові ядерні погрози Росії у МЗС Китаю нагадав Москві, що ядерну війну неможливо виграти, і закликали “усі сторони” виявляти стриманість для зменшення стратегічних ризиків.

Про це на брифінгу сказала речниця МЗС КНР Мао Нін.

Ядерні погрози Росії: відповідь Китаю 

 Мао Нін прокоментувала недільну заяву заступника очільника МЗС Росії Сергія Рябкова про плани Москви внести зміни до своєї ядерної доктрини, щоб розширити перелік випадків застосування ядерної зброї.

Зараз дивляться

– Ми бачили це повідомлення (із заявою Рябкова – Ред.). Китай неодноразово наголошував, що ядерну зброю не можна використовувати для розв’язання ядерної війни, ядерну зброю не можна застосовувати для ведення бойових дій, – сказала Мао.

Вона нагадала, що в січні 2022 року лідери п’яти ядерних держав (США, Китаю, Великої Британії, Франції та Росії – Ред.) виступили зі спільною заявою, в якій підкреслили, що ядерну війну неможливо виграти і не можна допустити її початку.

– За нинішніх обставин важливо, щоб усі сторони зберігали спокій, виявляли стриманість і працювали разом, аби за допомогою діалогу та консультацій спільними зусиллями заспокоїти ситуацію, сприяти деескалації і зменшити стратегічні ризики, – зазначила дипломат.

Напередодні повідомлялося, що Росія внесе зміни до своєї доктрини про застосування ядерної зброї у відповідь на те, що вона розцінює як ескалацію Заходу у російсько-українській війні.

Чинна ядерна доктрина, викладена в указі президента Володимира Путіна в 2020 році, говорить, що РФ може застосувати ядерну зброю в разі ядерного нападу ворога або звичайного нападу, що загрожує існуванню держави.

Деякі радикали серед російських військових аналітиків раніше закликали Путіна знизити поріг застосування ядерної зброї, щоб “протверезити” ворогів Росії на Заході.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У червні Путін заявив, що ядерна доктрина є “живим інструментом”, який може змінюватися залежно від світових подій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 13:13:39