Суспільне мовлення

“В мене на полі перша лінія оборони”. Як агровиробник із Херсонщини переїхав на Львівщину

Олександр Кравцов – агровиробник з Херсонщини, торік релокував своє підприємство на Львівщину. Там вирощував овочі на 60 гектарах землі. Олександр розповів Суспільному про переїзд на Львівщину та відновлення діяльності.

Олександр Кравцов виїжджав із Херсонщини у перший день повномасштабного вторгнення – 24 лютого. Зараз ця територія – окупована.

“Все повністю під контролем РФ і там в мене на полі перша лінія оборони, бункера стоять. Трактори, все залишилось там, повністю навісне обладнання, вся техніка, яка потрібна для роботи”, – розповідає Олександр Кравцов.

Поле, яке орендує Олександр. Фото: Суспільне Львів

На Львівщині агровиробник орендує 23 га землі. Вирощує буряк, моркву, капусту, гарбуз. Каже, морква не зійшла, доведеться пересіювати.

“Такої проблеми в Херсоні би не було, тому що дається крапельна стрічка, і воно собі крапає постійно і постійно є вода. В Херсоні, як добре постаратися, і три урожаї можна було отримати, а тут – один”, – пояснює Олександр.

Аграрій розповідає через відсутність поливу, урожай буде вдвічі меншим, ніж на Херсонщині. Окрім відсутності поливу, основними проблемами вирощування овочів на Львівщині є кліматичні умови і специфіка ґрунту, каже агроном-консультант агропідприємства Руслан Амбарцумян.

“Ми зіткнулися з першою проблемою – це ґрунтово-кліматичні умови. Тому що у Львівській області дуже специфічні ґрунти”, – каже Руслан Амбарцумян.

"В мене на полі перша лінія оборони". Як агровиробник із Херсонщини переїхав на Львівщину

Буряк на полі Олександра. Фото: Суспільне Львів

На Львівщині вирощуванням овочів займається 55 агропідприємств, з них 5 у теплицях, каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман. Через ситуацію у Херсонській області на Львівщині планують до кінця року збільшити посіви так званого “борщового набору” на 7 відсотків, проте цього недостатньо, щоб компенсувати дефіцит овочів з Херсонщини.

“Що таке дефіцит овочів, ми дізналися торік. Тому що та територія, яка є підтоплена, вона є окупованою і відповідно звідти не було поставок овочів. Всі ми побачили цибулю по 55 грн за кг, моркву по 50 грн за кг. Про такі ціни ми навіть не могли й думати. Україна залишалася недоімпортером овочів практично весь сезон”, – пояснює Тетяна Гетьман.

Директорка обласного департаменту агропромислового комплексу додала, що за прогнозами ціни на овочі у 2023 році залишатимуться доволі високими, однак меншими ніж минулого сезону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України