Суспільне мовлення

Упродовж тижня до лікарень Львівщини госпіталізували 55 людей, хворих на COVID-19

Протягом минулого тижня на Львівщині виявлено 364 хворих на COVID-19. З них 55 людей госпіталізували до лікарень області.

Як розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко, всього за тиждень до медиків за допомогою звернулося понад дев’ять тисяч людей з ознаками гострих респіраторних захворювань. До порівняння, попереднього тижня таких хворих було понад сім тисяч.

“При вірусологічному дослідженні матеріалу вірусів грипу не знайдено. Отож, про вірус грипу на Львівщині наразі ми не говоримо”, — каже лікарка.

Водночас за її словами, на Львівщині продовжує циркулювати ковід штаму “Омікрон” ХВВ.1.5, який ширився впродовж весни та літа цього року. Також виявлено штам “Омікрон” ХВВ.1.9.

“Штаму ковіду “Пірола” на сьогодні на Львівщині не виявлено. Хоча ми розуміємо, що в будь-який момент його можуть завезти. Перебіг хвороби, викликаний штамом “Пірола” фактично не відрізняється від перебігу хвороби, викликаної штамом “Омікрон”. Але є інформація, що він на 60 відсотків менш заразний”, — пояснює Наталія Іванченко.

За словами заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні Андрія Орфіна, зараз 23 пацієнти, недужі на ковід, перебувають у обласній лікарні.

“До нас поступають пацієнти середньої тяжкості або у тяжкому стані. Четверо з них перебувають на штучній вентиляції легень у реанімаційному відділенні; решта отримують кисневу терапію у відділеннях”, — каже Андрій Орфін.

За його словами, спочатку пацієнти відчувають біль у горлі, мають нежить, 15 відсотків турбують розлади кишково-шлункового тракту. І лише на сьомий день хвороби пацієнти звертаються до лікарів з розладами дихання та ознаками пневмонії.

“В більшості випадків ковід приносять діти додому з садочків та шкіл. Тому, якщо діти мають будь-які ознаки гострих респіраторних захворювань, їх на кілька днів варто залишити вдома і викликати сімейного лікаря. І якщо ваш стан погіршується, то не варто чекати на чудесне зцілення, а звертайтеся до лікарів”, — говорить Андрій Орфін.

Що стосується грипу, то цього року очікують чотири штами вірусу грипу: A/Victoria, A/Darwin, B/Austria та B/Phuket. Наталія Іванченко зазначила, що у частині аптек та у частині приватних медзакладів Львівщини вже є у продажу вакцина від грипу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“На сьогодні на Львівщині від грипу провакциновано 446 осіб”, — додала вона.


Джерело: Суспільне мовлення України