Україна і світ

Учені доводять, що постійне недосипання може спровокувати у дітей і підлітків підвищення тиску

За даними Американської кардіологічної асоціації, до основних факторів, які підвищують ризик виникнення гіпертонії у дітей і підлітків, належать надмірна вага, недостатня фізична активність і неправильне харчування. Але останнє дослідження додає до цього переліку ще й нестачу сну.

Причиною гіпертонії назвали недосипання

Згідно з новими дослідженнями вчених декількох американських університетів, діти та підлітки, які регулярно недосипають, мають в рази вищий ризик підвищення кров’яного тиску і навіть розвитку гіпертонії.

Так, аналіз даних понад 500 дітей і підлітків, у яких вже діагностовано гіпертонію, показав, що всі вони мали коротший, ніж рекомендовано, нічний сон.

Зараз дивляться

Дані для дослідження були отримані від дітей і підлітків, які спостерігалися в клініці Дитячої лікарні Філадельфії. Середній вік обстежуваних був 14,6 років, усіх направили до дитячих клінік для лікування нирок через високий кров’яний тиск.

Більшість дітей середнього та старшого шкільного віку в США страждають від недосипання. Точніші дані надає CDC – майже 60% дітей середнього шкільного віку та понад 70% старшокласників не висипаються.

Та й третина дітей початкової школи сплять менше рекомендованої кількості годин.

Яка рекомендована фахівцями тривалість сну для дітей

Американська академія медицини сну рекомендує:

  • дітям віком до 6 років спати 10-13 годин на добу;
  • дітям 6-12 років  – 9-12 годин на добу;
  • підліткам 13-18 років – від 8 до 10 годин на ніч;
  • молодим людям 18 років і старше – від 7 до 9 годин на ніч.

– Важливо контролювати артеріальний тиск в дитинстві, адже чим довше тримається тиск, тим вищий ризик розвитку серцевих захворювань, – нагадує доктор Баррі Лав з Дитячого серцевого центру Маунт-Сінай Кравіс.

Доктор Лав наголошує спеціально для батьків, що  пошкодження кровоносних судин відбувається з часом.

Було також доведено, що діти, які пізно лягали, але спали рекомендовану кількість часу, також частіше хворіли на гіпертонію. Результати були незмінними незалежно від віку, статі та категорії індексу маси тіла дітей.

Занадто багато сну також пов’язано з проблемами артеріального тиску.

Чому діти не можуть спати

Визначено, принаймні дві причини. Одна з них – тривога, яка спричиняє проблеми зі сном приблизно у 25% дітей віком від 1 до 6 років.

Друга не менш вагома причина – приблизно 59% дітей не вимикають свої електронні гаджети на ніч.

Проблеми викликає не стільки світло від пристроїв, скільки те, що діти дивляться на таких пристроях. Відео можуть зіпсувати сон, тому що від їх перегляду “важко відмовитися”.

– Батьки не повинні дозволяти дітям використовувати мобільні гаджети вночі, – наголошує доцентка Університету Пенсільванії докторка Емі Когон.

Лікарка наполегливо радить батькам позбутися будь-якої електроніки в спальнях дітей, якщо, звісно, не хочемо завдати шкоди злоров’ю підростаючого покоління.

Джерело: NBC News

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-20 14:55:30