Україна і світ

Мобілізація, перші виплати Нацкешбеку, пенсії та опалювальний сезон: зміни з 1 жовтня

Очікується, що другий місяць осені буде досить багатим на зміни, зокрема, деякі з українців отримають збільшення мінімальної допомоги з безробіття, а також пенсій.

Також у жовтні українці, які долучитись до програми Національний кешбек, зможуть отримати перші кошти за придбання товарів нашого виробництва.

Очікується й початок опалювального сезону, який залежатиме від середньодобової температури у тому чи іншому регіоні впродовж трьох днів. Водночас очікується перерахунок субсидій.

Які ще важливі зміни очікують на українців із 1 жовтня 2024 року – далі у матеріалі.

Підвищення військового збору

17 вересня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №11416-д, який передбачає збільшення податків. Якщо парламент підтримає його в другому читанні, а також підпише президент України Володимир Зеленський, документ набуде чинності з 1 жовтня.

Відповідно до пояснювальної записки, цей законопроєкт передбачає такі зміни в оподаткуванні:

  • ріст військового збору для фізичних осіб з 1,5 до 5%. З 1 жовтня звичайні пересічні українці будуть змушені платити військовий збір 5% (замість 1,5%) з власної зарплатні.
  • ФОП, які належать до I, II та IV груп, повинні будуть заплатити військовий збір у розмірі 10% від мінімальної зарплатні. Наразі це 800 грн.
  • Юридичні особи та ФОП, які належать до III групи, будуть вимушені заплатити 1% військового збору.
  • Також зростуть ставки податку на прибуток для фінансових банківських установ до 50%.
  • Небанківські фінансові установи повинні будуть заплатити 25% податку на прибуток.
  • Встановили внески на оподаткування прибутку для АЗС.

Тобто кожного місяця звичайний українець, якому нараховували 20 000 грн заробітної плати, буде змушений віддавати військовий збір у розмірі 1000 грн, замість 300 грн.

Ще раз наголосимо, що фінальний текст законопроєкту може ще змінитися до другого читання та ухвалення в цілому.

Мобілізація з 1 жовтня

Найбільш яскравою ілюстрацією змін з 1 жовтня до нових правил мобілізації стала директива командування Сухопутних військ 116/2/1/21409 від 19 вересня 2024 року. Вона стосується заборони мобілізації чоловіків до 25 років.

Згідно з документом, призов чоловіків відтепер можливий лише за письмовою згодою. Натомість демобілізацію вже мобілізованих ця директива не передбачає.

Член Асоціації правників України, молодший юрист LCF Law Group Володимир Романчук у коментарі Фактам ICTV наголошує: коментарі низки суб’єктів владних повноважень вказують на те, що положення директиви зобов’язують ТЦК та СП не видавати мобілізаційні розпорядження особам віком від 18 до 25 років, якщо останні до запровадження воєнного стану були визнані обмежено придатними та переведені у зв’язку з цим із призовників у військовозобов’язані.

До того ж відстрочку отримали чоловіки, чиї неповнорідні родичі загинули чи зникли на війні. До цього це право мали лише особи, чиї повнорідні брат чи сестра загинули або зникли на війні.

Крім того, у Міноборони України розробили функціонал задля автоматизації процесу вручення повісток. Нововведення передбачає генерацію повістки у реєстрі Оберіг, після цього її засвідчуватимуть електронним підписом начальника ТЦК.

Далі повістку скеровуватимуть на централізований друк, потім – на Укрпошту, а вже звідти розвозитимуть.

До того ж, у жовтні запуститься сервіс рекрутингу у застосунку Резерв+. Як зазначили у Міноборони України, з цим оновленням з’являться актуальні вакансії у військових частинах, що дозволить користувачам застосунку швидше знаходити місце своєї майбутньої служби.

– На початку пошуку вакансії користувачам необхідно заповнити невелику анкету. На основі цієї інформації та обраних навичок система запропонує найбільш відповідні варіанти. Застосунок міститиме детальний опис вакансій, включаючи інформацію про бригади, їх командування, досягнення та публікації у ЗМІ, – йдеться у повідомленні.

Ще одним нововведенням буде те, що призовники зможуть ставати на військовий облік онлайн. 

Тарифи на газ, світло та воду

з 1 жовтня для українців тариф на газ залишиться без змін і становитиме 7,96 грн. Така ціна діє наразі для клієнтів Нафтогазу і охоплює близько 98% усіх українських родин.

Ціни на газ у решти постачальників будуть в межах від 7,7 грн за кубометр до 9,90 грн.

Вартість електроенергії також не зміниться – за кожну кВт⋅год доведеться платити 4,32 грн.  Тим часом українці, які користуються двозонним лічильником, зможуть платити за світло в нічний період, з 23:00 до 7:00, за зниженим тарифом 2,16 грн за кВт⋅год.

У великих містах по всій Україні тарифи на водопостачання та водовідведення у жовтні не зміняться.

Виплати ВПО з 1 жовтня

Оскільки Кабмін продовжив виплати для ВПО , які потребують підтримки, то з 1 жовтня нічого у цьому питанні не зміниться.

За інформацією Мінсоцполітики, виплати буде продовжено автоматично, й додатково нікуди звертатися не потрібно.

Однак, щоби впевнитися, що ці родини й надалі відповідають нормам чинної постанови, упродовж місяця триватимуть перевірки щодо того, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан родин.

Якщо змін не відбулося – вони й надалі отримуватимуть виплати до лютого 2025 року.

 Розмір виплат становить:

  • для людей з інвалідністю та дітей – 3000 грн;
  • для інших осіб – 2000 грн.

У жовтні грошову допомогу автоматично без додаткового звернення продовжать виплачувати для таких категорій внутрішньо переміщених осіб:  

  • Для пенсіонерів, пенсійні виплати яких не перевищують 9 444 грн (станом на 1 січня 2024 року);
  • Осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю, яким ще не виповнилося 18 років, і важкохворих дітей;
  • Дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Варто зазначити, що інші категорії ВПО теж зможуть отримувати допомогу від держави за заявою. Це, зокрема, стосується: 

  • осіб працездатного віку, які не працюють та доглядають за дитиною до 14 років;  
  • сімей із трьома і більше дітьми віком до 18 років, які проживають разом із сім’єю і не перебувають в інтернатних закладах;
  • людей, які опікуються особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю, якій ще не виповнилося 18 років; 
  • неповнолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника на прохання особи, яка перебуває у родинних стосунках;  
  • вагітних жінок після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності – для жінок, які належать до I-IV категорій осіб, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС);
  • сімей ВПО з дітьми до 14 років, які проживають на територіях, де відбуваються активні бойові дії.

Мінімальна допомога з безробіття

Очікується, що з початку жовтня збільшиться мінімальний розмір допомоги з безробіття. Як повідомила керівниця Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, сума виплат становитиме 3 тис. грн.

Підвищення мінімального розміру допомоги стосуватиметься лише людей, які мають щонайменше сім місяців страхового стажу за останні 12 місяців, а також зареєстрованих переселенців.

Для людей, які не мають страхового стажу, розмір допомоги з безробіття залишиться на рівні 1,5 тис. грн.

Перші виплати Нацкешбеку

Як повідомляє Міністерство економіки України, вже 663 тис. українців бачать кешбек у Дії і це число постійно збільшується. Обсяг нарахованого кешбеку від старту програми — 23,6 млн грн.

Загалом, близько 1,5 млн громадян долучилися до Національного кешбеку, у Дії активовано 812 тис. карток.

І вже в жовтні українці зможуть отримати перші кошти після запуску у вересні наймасштабнішої онлайн-послуги – Національний кешбек.

– Накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Наприклад, кешбек за товари, придбані у вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня. Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані у 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року, – йдеться у повідомленні Урядового порталу.

Нагадаємо, що за придбання кожного з товарів покупець отримує 10% від вартості покупок, це до 3 000 грн щомісяця.

Кешбек нараховується на продукцію локальних виробників, що внесені у програму, за виключенням підакцизної продукції (пальне, тютюн та міцний алкоголь).

Також кешбек поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту і медові напої.

Перші магазини вже додають цінники з логотипом програми. Серед них: АТБ, Епіцентр, Аврора, Таврія В, Копілка, WOG, Comfy.

Загалом кешбек вже нараховується на 203 тисячі українських товарів від 1137 українських виробників. Покупці вже можуть:

Як долучитись до програми — покрокова інструкція тут.

Початок опалювального сезону та субсидії

У жовтні в багатьох регіонах України може розпочатися опалювальний сезон. Так, відповідно до чинного законодавства, орган місцевої влади може ухвалити рішення про початок опалювального сезону, коли середньодобова температура опуститься до +8 градусів і протримається у такому режимі впродовж трьох діб поспіль.

Так, наприклад, у Києві планують увімкнути тепло 15 жовтня. Як пише КМДА, спочатку опалення подадуть у заклади соціальної сфери столиці за заявками їхніх керівників – у школах, дитсадках, лікарнях тощо. Крім того, багато з них оснащені індивідуальними теплопунктами, що дає змогу дистанційно регулювати подачу тепла та використовувати його раціонально.

Також будинки, які отримують тепло на підставі колективних договорів, можуть підключити раніше до опалення за заявками управителів будинків.

Теплові мережі Кропивницької громади готові до початку осінньо-зимового періоду на 95%. Нині завершують заплановані роботи, пише Суспільне.

– Опалювальний сезон 2024-2025 років у Кропивницькому розпочнеться із пониженням середньодобової температури до восьми градусів тепла упродовж трьох діб поспіль, – йдеться на сайті Кропивницької міської ради.

В КПТМ Черкаситеплокомуненерго повідомили, що опалювальний сезон у Черкасах розпочнеться не раніше 20 чисел жовтня.

– Однак, згідно з правилами, КП Черкаситеплокомуненерго 15 жовтня має бути готове до подачі теплоносія місту, – розповів директор комунального підприємства теплових мереж Павло Карась.

Завершує підготовку до опалювального сезону і Дніпро. Котельні міста готові на 95%, пише Суспільне.

Оскільки незабаром розпочнеться новий опалювальний сезон постає питання про поновлення чи продовження виплати житлової субсидії на опалювальний період 2024 — 2025 років. Це буде зроблено автоматично органами Пенсійного фонду.

– На опалювальний період 2024 – 2025 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2024 року, та тим, у кого розмір субсидії становив 0,00 грн, – йдеться на сайті ГУ Пенсійного фонду України.

Тобто, у жовтні громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії, або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

Якщо ви ще не отримували субсидію, то звернутися для її призначення можна:

  • особисто до сервісних центрів Пенсійного фонду України;
  • особисто до центрів надання адміністративних послуг;
  • дистанційно через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • дистанційно через портал Дія;
  • надіслати поштою до Пенсійного фонду.

Які документи потрібні для оформлення субсидії у 2024 році, читайте за посиланням.

Ліміт на переказ коштів між картками

З 1 жовтня Нацбанк вводить ліміт у 150 тис. грн на перекази коштів між картками.

Ліміт діє лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Водночас ліміт не застосовується:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • до людей, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують 150 тис. грн;
  • коли людина перекидає кошти між власними рахунками, відкритими в одному банку;
  • щодо переказів юридичних осіб, щодо операцій за реквізитами IBAN.

Варто зазначити, що ці обмеження не торкнуться 98% українців.

Чи зміниться розмір пенсій

На окремі категорії громадян з 1 жовтня очікує підвищення пенсій.

Зокрема, пенсія зросте для громадян, які мають право на надбавку за віком у 70, 75 та 80 років. Також підвищення літні люди можуть отримати, якщо виплати не перевищують 10 340,35 грн.

З урахуванням цього, українці у віці:

  • 70-74 роки отримають додатково 300 грн;
  • 75-79 років – 456 грн;
  • 80 років і більше – 570 грн.

У жовтні до пенсії разову грошову виплату до Дня Незалежності України можуть отримати ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, а також громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо вони не змогли подати заявку (заяву) до 1 серпня 2024 року.

У таких категорій громадян залишаються лічені дні до 1 жовтня для подання необхідних документів.

  • Ветеранам війни, які проходять службу чи працюють і не є пенсіонерами, потрібно подати заявку до ПФУ (зокрема через вебпортал електронних послуг).

Кошти надійдуть на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу чи працюють.

  • Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером і не проходить службу чи не працює, слід подати до ПФУ заяву довільної форми.

Доплата до пенсії може становити від 450 грн до 3 100 грн.

У жовтні передбачено додаткову допомогу від ВПП ООН для пенсіонерів, які:

  •  проживають на територіях активних або можливих бойових дій (перелік територій затверджений наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року №309);
  • з урахуванням надбавок, підвищень тощо отримують менше ніж 3 250 грн;
  • не отримували з 1 березня 2023 року додаткових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (згідно з постановою Кабміну від 20 березня 2022 року №332).

Як для призначення додаткової допомоги від ВПП ООН, так і для отримання підвищення пенсії за віком звертатися додатково нікуди не потрібно – перерахунок відбуватиметься автоматично відповідно до баз даних ПФУ.

Медогляд освітян

З 1 жовтня 2024 року, згідно з оновленими вимогами МОЗ, працівники закладів освіти проходитимуть комплексний медичний огляд. Він передбачатиме лабораторні та інструментальні дослідження, а також консультації лікарів-спеціалістів.

Серед обов’язкових досліджень:

  • загальний аналіз крові та сечі;
  • серологічні дослідження на інфекційні хвороби;
  • дослідження на гіменолепідоз та ентеробіоз (аналізи, які дадуть змогу виявити наявність яєць паразитичних червів гельмінтів);
  • бактеріологічні дослідження (для окремих категорій).

Обстеження спеціалістами включатимуть:

  • огляди терапевта або сімейного лікаря;
  • дерматовенеролога;
  • отоларинголога;
  • стоматолога;
  • психіатра.

Також освітяни мають пройти інструментальні обстеження, а саме: вимірювання артеріального тиску, електрокардіограму та флюорографію (щорічно для груп ризику, пов’язаних з туберкульозом).

З 1 жовтня 2024 року щеплення стане обов’язковою умовою для роботи. Без нього освітян не будуть допускати до роботи.

Психіатричні огляди відбуватимуться раз на пʼять років. Раніше їх проводили щорічно.

– Служба освітнього омбудсмена ініціювала внесення змін щодо проведення медичних оглядів педагогічних працівників закладів освіти, які перебувають за кордоном, на тимчасово окупованих територіях або є внутрішньо переміщеними особами та продовжують працювати дистанційно. Адже пройти періодичний медичний огляд такі працівники не можуть. А їх недопуск до роботи через відсутність медичного огляду призводить до порушення прав дітей на доступ до освіти, – повідомляють у Службі освітнього омбудсмена.

Тому Служба освітнього омбудсмена звернулася з відповідним листом до Міністерства охорони здоров’я України із пропозицією розглянути можливість відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів для цих педагогічних працівників під час дистанційної роботи.

Осінні канікули

У школах України осінні канікули орієнтовно триватимуть з 28 жовтня до 3 листопада 2024 року. Однак заклади освіти можуть змінювати ці дати, зазначають в уряді. Велике значення матиме наявність систем автономного опалення.

Ще раз наголосимо, що кожен навчальний заклад може самостійно визначати, залежно від ситуації з електроенергією, тривалість і структуру року, ділити його на чверті, семестри чи триместри. Саме педрада ухвалюватиме рішення про тривалість перерв між заняттями та тривалість канікул.

Не працюватиме КПП з Польщею

З 1 жовтня буде припинено пропуск транспортних засобів в обох напрямках на ділянці кордону Нижанковичі, повідомляє Державна митна служба України.

– З метою підготовки до відкриття пункту пропуску “Нижанковичі – Мальховіце” з 1 жовтня 2024 року буде припинено здійснення митних формальностей та пропуск транспортних засобів в обох напрямках на ділянці кордону Нижанковичі, – йдеться у повідомленні.

Зазначена ділянка кордону призначена для пропуску порожніх транспортних засобів комерційного призначення, загальною масою понад 7,5 тонн, за винятком транспортних засобів, які переміщують небезпечні речовини та автомобілів, придбаних за кордоном, що ввозяться в Україну для випуску у вільний обіг.

Цей проєкт попередньо передбачає смуги руху для легкових транспортних засобів вагою до 3,5 тонн.

Будівництво пункту пропуску Нижанковичі – Мальховіце польська сторона планує завершити до кінця 2024 року.

Майбутній пункт пропуску буде розташовано у Самбірському районі (нульовий кілометр дороги Т14-18 Нижанковичі – Самбір, Дрогобич – Стрий).

Реєстрація авто в Німеччині для українців

Починаючи із жовтня, згідно з повідомленням Головного сервісного центру МВС, українцям потрібно реєструвати свої авто в Німеччині. Така вимога діятиме для транспортних засобів, які перебувають у країні понад рік. Вона передбачає заміну українських номерних знаків на німецькі.

– Німецька сторона з розумінням ставиться до ситуації та налаштована надати українцям можливості скористатися особливою спрощеною процедурою постановки на облік їх транспортних засобів, – зазначає відомство.

З інформацією стосовно особливостей такої реєстрації можна ознайомитись тут.

Перехід на зимовий час

В Україні у жовтні переведуть годинники на зимовий час. Це станеться 27 жовтня востаннє, оскільки Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який скасовує сезонне переведення годинників.

Час потрібно перевести о 4:00 на одну годину назад.

Починаючи з 2025 року, переведення не здійснюватиметься – Україна завжди житиме за зимовим часом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Подейкують, що відмова від переведення часу сприятиме поліпшенню здоров’я, бо зміни негативно позначається на самопочутті громадян. Натомість відмова від цього процесу підвищить працездатність, а також забезпечить захист територіальної цілісності завдяки відновленню єдиного часу на території держави. Це також сприятиме євроінтеграції України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 20:00:00