Україна і світ

Угорщина долучиться до ініціативи Друзі миру щодо України – її автори Китай та Бразилія

Фото: Getty Images

Очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт візьме участь в ініціативі Друзі миру у Нью-Йорку, яку спільно започаткували Китай та Бразилія.

Учасники цієї ініціативи підтримують так званий план миру КНР і Бразилії, який передбачає завершення війни в Україні без виведення військ РФ з окупованих територій.

Угорщина візьме участь в ініціативі КНР і Бразилії

Сійярто заявив, що основний меседж цієї зустрічі полягає у тому, що мирні переговори повинні початися якомога швидше, щоб покласти край війні в Україні.

— Є велика більшість країн, які виступають за мир, і до них належить Угорщина. Але мало європейських країн входять до цієї групи, – заявив Сійярто, якого цитує Hirado.

За словами угорського посадовця, державам Глобального Півдня “набридло платити ціну за війни за тисячі кілометрів від них”. Також він заявив, що нібито країни Заходу “підживлюють” війни та ухвалюють рішення, що погіршують ситуацію.

Сійярто заявив, що загалом до цієї ініціативи приєдналися 15 країн, зокрема Єгипет, Саудівська Аравія, Туреччина, Мексика, Кенія, Замбія і Казахстан.

Він додав, що ініціатори зустрічі заросили до участі в ній три країни Європи – Угорщину, Францію та Швейцарію.

— Меседж зустрічі полягає в тому, що війна в Україні не має вирішення на полі бою. Війна в Україні може бути вирішена тільки шляхом переговорів, і чим швидше почнуться переговори, тим більше життів можна буде врятувати, – сказав він.

Сійярто заявив, що Угорщина підтримує цю ініціативу і готова брати участь у роботі групи.

Мирний план Бразилії і КНР

Нагадаємо, у серпні президент Володимир Зеленський розкритикував так званий мирний план Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні.

Глава держави назвав Зеленський його “деструктивним” і заздалегідь узгодженим із Кремлем, заявивши, що він є лише “політичною заявою” і не враховує реальної ситуації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Hirado

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 19:54:30