Україна і світ

На яку пенсію можуть розраховувати люди без страхового стажу у 2024 році

Фото: Depositphotos

Щоб отримувати пенсію в Україні, необхідно мати страховий стаж.

Страховий стаж — період, протягом якого роботодавець сплачує щомісячні обов’язкові страхові внески (ЄСВ) за свого працівника. Якщо людина – ФОП, цей внесок вона сплачує самостійно.

Чи буде виплачуватися пенсія і якого розміру, якщо у людини немає страхового стажу – далі у матеріалі Фактів ICTV.

Хто може вийти на пенсію у 2024 році

З 1 січня 2024 року, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно буде мати щонайменше 31 рік страхового стажу.

У разі відсутності такого, право на призначення пенсії за віком після досягнення 63 років матимуть ті, чий страховий стаж – не менший від 21 року.

Після досягнення 65 років право на призначення пенсії за віком буде в осіб, які мають страховий стаж від 15 до 21 року.

Тривалість страхового стажу, що дає право на вихід на пенсію, з кожним роком до 2028-го включно зростатиме.

Чи буде пенсія без стажу

Для тих, хто не має стажу або його недостатньо, традиційні пенсійні виплати не передбачені. Натомість такі особи з 65-річного віку мають право на отримання соціальної допомоги (так звана соцпенсія за віком).

Розмір соціальної виплати пенсіонерам без стажу у 2024 році

Розмір такої виплати становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність (2361 грн), і середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не більше за 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3028 грн).

Соціальна пенсія за віком без трудового стажу перераховується кожні шість місяців з огляду на майнові зміни та середньомісячний сукупний дохід.

Що потрібно для призначення допомоги

Щоб отримувати допомогу, особам без необхідного пенсійного стажу необхідно звернутися в органи соціального захисту за місцем прописки або за адресою фактичного проживання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Знадобляться такі документи:

  • заява;
  • документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН;
  • довідка про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера);
  • декларація про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Коли допомога не призначається

  • особа отримує пенсію (зокрема соціальну), працює або веде іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу;
  • хто-небудь з членів сім’ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив покупку (оплату послуг) на суму понад 50 тис. гривень;
  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні пів року перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • у результаті вибіркової перевірки виявлені додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані тощо);
  • у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більше від одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 19:01:03