Україна і світ

Чача з макухи винограду: як зробити за перевіреним часом рецептом


Чача – це гордість Грузії, відома своєю міцністю (55-70 градусів) та легендами. Це своєрідний самогон із винограду, який часто порівнюють з італійською граппою чи, наприклад, слов’янською ракією.

Як зробити чачу з макухи винограду – дивіться нижче перевірений часом рецепт та поради. Насправді приготувати цей напій вдома простіше, ніж здається.

Чача з макухи винограду: як зробити

Варто зауважити, що справжню грузинську чачу готують без цукру і дріжджів, проте, якщо виноград недостатньо солодкий, це може вплинути на вихід продукту. Процес бродіння триває 25-60 днів, але за додавання цукру і дріжджів можна скоротити цей час до 5-10 днів.

Інгредієнти:

  • макуха винограду – 10 л
  • цукор – 5 кг
  • дріжджі сухі – 100 г чи пресовані – 500 г
  • вода – 30 л

Чача з макухи винограду: рецепт покроково

  1. Засипаємо виноградну макуху в скляну ємність, додаємо цукор і дріжджі (якщо використовуємо, можна й без них). Вливаємо теплу воду (орієнтовно 20 °C), перемішуємо.
  2. Встановлюємо гідрозатвор чи рукавичку з 1-2 дірочками для виведення газу. Поміщаємо ємність у темне та тепле місце для бродіння. Один раз на 2 дні брагу треба буде перемішувати. Як тільки вона стане гіркою на смак без солодкуватості та освітлиться – значить бродіння завершилося.
  3. Після фільтрації браги (щоб макуха не пригоріла під час перегонки) наповнюємо перегінний куб. Перша перегонка не потребує розділення на фракції. Отриманий самогон може мати незвичний запах, тому потрібна ще одна перегонка.
  4. Після другої перегонки відбираємо перші 10% дистиляту (це шкідлива фракція), решту збираємо до зниження міцності приблизно до 40%.
  5. Розбавляємо готову чачу з макухи винограду до бажаної міцності (40-60 градусів) і залишаємо на 3 дні в холодильнику для стабілізації смаку.

У Грузії чача – це не просто напій, а частина культури. Її часто п’ють перед вживанням їжі, невеликими чарками, як аперитив, для покращення апетиту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте цей напій добре поєднується і з різними стравами, які підкреслюють її міцний характер. Ось деякі з них:

  • Сулугуні – солоний грузинський сир, який чудово збалансовує смак чачі.
  • Пхалі – овочеві кульки з горіхами, що можуть бути зроблені з буряка, шпинату чи баклажанів.
  • Чурчхела – солодощі з горіхів і виноградного соку, які додають нотку солодкості після міцного напою.
  • Мцваді – традиційний грузинський шашлик найкраще поєднується з чачею.
  • Кубдарі – пиріг з м’ясом, шоті – грузинський хліб, хачапурі будь-якого виду, також будуть ситною закускою до чачі.
  • Грузини часто подають чачу з великою кількістю свіжих овочів і зелені: кінза, базилік, петрушка, редиска – ідеально освіжають після випивки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 17:36:25