Україна і світ

Учасники гурту Бі-2 отримали громадянство Молдови

Учасники білорусько-російського гурту Бі-2 набули громадянства Молдови. Відповідний указ вже підписала президентка держави Мая Санду.

Учасники Бі-2 отримали громадянство Молдови

27 травня Адріан Белуцел, голова адміністрації президентки Молдови, повідомив про підписання указу про надання громадянства трьом учасникам гурту Бі-2, а також членам їхніх сімей.

Серед них – бас-гітарист Максим Андрющенко, представники менеджменту гурту Олексій Левченко та Олександра Овчеренко. Зазначається, що учасники Бі-2 зазнавали репресій через засудження війни РФ проти України.

Зараз дивляться

– Наша країна відкрита і гостинна для людей, які обирають мир, просувають дружбу і повагу між народами. Учасники гурту Бі-2 почали зазнавати утисків в Росії після того, як вони виступили проти війни в Україні. Республіка Молдова захищає людську гідність, свободу слова і солідарність із тими, кому загрожує небезпека, – написав Белуцел у Telegram-каналі.

Що відомо про позицію учасників гурту Бі-2

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну учасники колективу відкрито висловили свою антивоєнну позицію. У травні 2023 року Міністерство юстиції РФ внесло соліста Бі-2 Єгора Бортника до списку “іноземних агентів”.

Скандал навколо гурту розгорівся наприкінці січня, коли музикантів затримали після виступу в провінції Пхукет на півдні Таїланду. Причиною стала відсутність дозволу на роботу в країні. Однак мережею ширилася й інша причина затримання – засудження війни, через яке артисти зазнавали репресій у Росії.

Учасники Бі-2 сплатили штраф, після чого кілька днів вирішувалося питання про їхнє перебування в Таїланді, причому музикантів тримали в неналежних умовах. Зрештою їм дозволили вилетіти до Ізраїлю.

Вже у квітні цього року гурт Бі-2 звернувся до влади Молдови з бажанням отримати громадянство країни.

Фото: Бі-2

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 12:16:22