Львівський портал

ЄС хоче відправити в Україну «військових радників», – Сійярто

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 2 жовтня заявив, що Європейський Союз нібито планує направити «військових радників» для допомоги Україні у війні проти Росії, й Будапешт уже відхилив цю пропозицію. Про це повідомляє Європейська правда.

Сійярто стверджує, що ЄС у новій пропозиції про продовження мандата місії з навчання українських військових EUMAM пропонує направити в Україну «військових радників ЄС для виконання координаційних завдань».

«Це означатиме, що навчання більше не відбуватимуться лише на території Європейського Союзу, а військові радники ЄС, які беруть участь у навчаннях, будуть розміщені в Україні»,  – констатував глава угорського МЗС.

Він вважає, що ця «небезпечна пропозиція» значно «збільшила б ризик ескалації війни, тобто її подальшого поширення».

«Тому ми говоримо “ні” цій пропозиції, і ми вже вказали Службі зовнішніх справ Європейського Союзу в Брюсселі, що ми не в змозі підтримати її в такому вигляді. Ми попросили їх переробити цю пропозицію», – додав Сійярто.

Угорський міністр також наголосив, що Будапешт не братиме участі в тренувальній місії ЄС за будь-яких умов.

Як відомо, місію EUMAM створили в жовтні 2022 року для допомоги в підготовці українських військовослужбовців. У межах EUMAM навчання тривають переважно на території Польщі та Німеччини.

Раніше стало відомо, що дипломатична служба ЄС закликала країни-члени краще адаптувати військову тренувальну місію для України до потреб Києва, але не стала рекомендувати відправляти військових інструкторів до України. Цю інформацію підтвердив і топдипломат Євросоюзу Жозеп Боррель.

Як повідомляв Львівський портал, міністр оборони Естонії публічно заявив, що його країна обговорювала можливість відправлення військових на захід України для виконання небойових завдань. Втім жодного рішення прийнято так і не було.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-02 20:54:40