Україна і світ

Волинська трагедія: в Україні почнуть пошуки для ексгумації останків поляків

Фото: Depositphotos

У Рівненській області планують почати роботи для пошуку та ексгумації останків поляків, які стали жертвами Волинської трагедії.

Ексгумація тіл жертв Волинської трагедії

Як повідомляє Український інститут національної памʼяті, у 2025 році планують проведення пошукових робіт жертв Волинської трагедії у відповідь на звернення польських громадян.

В Інституті наголошують, що українська сторона відкрита до взаємодії з польськими інституціями для пошуку, збереження і догляду за місцями памʼяті українців у Польщі та поляків в Україні.

– Офіційні міжінституційні механізми про розв’язання проблемних питань з польською стороною у питаннях відновлення та збереження місць пам’яті вже тривалий час не діють. УІНП схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі, – пояснив глава Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович.

За його словами, у разі отримання від польських громадян необхідних уточнень про локалізацію потенційних місць пошуку, намагатимуться допомогти їм, попри повномасштабну війну і складну економічну ситуацію.

Згідно з планом, навесні 2025 року, до початку сезону пошукових та ексгумаційних робіт, додатково оприлюднять розʼяснення про алгоритм звернення українською і польською мовами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В Інституті звернулися до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з пропозицією передбачити в державному бюджеті на 2025 рік програму Збереження місць пам’яті, метою якої стане проведення відповідних досліджень та робіт, зокрема на місцях пам’яті польського народу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 20:53:50