Україна і світ

ПАРЄ ухвалила резолюцію про зниклих безвісти та українців у російському полоні

Фото: МЗС

Міністерство закордонних справ України підтримало рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про ухвалення резолюції, в якій вперше порушується питання поводження з українськими військовополоненими у полоні РФ і незаконно затриманими цивільними.

Резолюцію Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні у полоні внаслідок війни агресії Російської Федерації проти України ПАРЄ ухвалило одноголосно – 74 голосами.

Українці у російському полоні – ключові моменти резолюції

ПАРЄ наголошує на нагальній необхідності для РФ дотримуватися міжнародного гуманітарного права та стандартів прав людини.

Це включає забезпечення належного поводження з військовополоненими та цивільними полоненими, швидке звільнення та притягнення до відповідальності за воєнні злочини.

У документі закликають надати Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та ООН негайний доступ до всіх місць утримання українських військовополонених і цивільних.

У ПАРЄ звернули увагу на докази систематичних тортур і жорстокого поводження з українськими військовополоненими та цивільними з боку росіян, що може становити воєнні та злочини проти людяності.

У резолюції зазначають, що необхідно притягнути винних до відповідальності за порушення міжнародного гуманітарного та правозахисного права. Країни Ради Європи закликають застосовувати універсальну юрисдикцію для розслідування злочинів.

У документі йдеться про важливість програм реабілітації для звільнених полонених та ув’язнених, закликаючи до міжнародної співпраці з метою надання необхідних фінансових та експертних ресурсів.

ПАРЄ резолюцією закликає міжнародну спільноту посилити тиск на РФ, щоб забезпечити звільнення всіх українських полонених, підтримати для забезпечення справедливості та захисту прав людини.

Докази тортур над українцями у російському полоні

У Парламентській Асамблеї Ради Європи приголомшені доказами тортур над українцями у російському полоні.

Крім недостатнього та неякісного харчування та відсутності належної медичної допомоги, фіксуються випадки систематичного побиття, застосування електрошоку та зґвалтувань.

Водночас зазначалося про антисанітарні умови утримання, перенаселеність, приниження, надмірно суворий режим та словесні образи.

Станом на 18 вересня, зниклими безвісти або полоненими вважаються 65 956 військовослужбовців і цивільних осіб.

Серед них – 50 916 зареєстровані як зниклі безвісти на основі перевірених даних, але насправді жертв набагато більше, йдеться в ухваленій ПАРЄ резолюції.

Фото: Офіс омбудсмена України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець підтримав ухвалення резолюції, в якій вимагають від Росії дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На думку омбудсмена, це важливий крок, адже ухвалена ПАРЄ резолюція допоможе знайти та звільнити з російського полону українських військовополонених і незаконно затриманих цивільних, притягнути до відповідальності винних за воєнні злочини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 23:57:17