Суспільне мовлення

У Львові відновлюють будинки, пошкоджені внаслідок ракетного обстрілу 29 грудня: на якому етапі роботи

У будинках на Сихові, пошкоджених внаслідок ракетного обстрілу 29 грудня, замінили близько 96% вікон. Мешканці 233 квартир вже отримали компенсації від міста на заміну вікон та вхідних дверей. Загалом із заявами про відшкодування звернулись 360 сімей.

Про це повідомив директор міського департаменту з питань житлово-комунального господарства Орест Тимчишин.

Олена Тимчук — мешканка квартири в будинку, пошкодженому внаслідок ракетного обстрілу 29 грудня. Під час удару ракети вона із чоловіком була на похороні мами у Чорнобаївці.

“Нам повністю перешпаклювали під’їзд, поробили відкоси, поставили вікна відповідно в під’їзді, переробили дах. Ми самостійно собі зробили ремонт, також зашпаклювали всі пошкодження, я через YouTube навчилася шпаклювати, я тепер будівельник”, — каже Олена Тимчук.

Олена Тимчук, 7 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Наразі вона із чоловіком робить ремонт у кімнаті. Подружжя встановило вікна й того ж дня завели собаку.

“Ми були дуже сильні розбиті морально і вирішили поїхати в домівку взяти собі песика. Він нам тепер підіймає настрій, кусає руки”, — розповідає Олена.

Також у будинку відновлюють сходові майданчики. Волонтерські організації, які долучилися до ремонту, найняли робітників, каже майстер Володимир Берест. За його словами, вікна тут встановили у перший тиждень після обстрілів.

Володимир Берест, 7 лютого 2024.

Володимир Берест, 7 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

“Почали роботи відкоси на вікнах, почали демонтувати труби, які були для сміттєпроводу, також пошкоджені від вибуху, були в аварійному стані. Ми зверху вниз зрізали труби. Оці відсіки ліфтові також були пошкоджені”, — розповів Володимир Берест.

За словами директора міського департаменту з питань житлово-комунального господарства Ореста Тимчишина, за компенсаціями від міста звернулися 360 сімей, 233 із них вже отримали виплати.

Сходовий майданчик у пошкодженому будинку на Сихові, 7 лютого 2024.

Сходовий майданчик у пошкодженому будинку на Сихові, 7 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

“Для оперативності мешканець самостійно замовляє собі заміну вікон і ремонт чи заміну вхідних дверей по необхідності, а ми компенсовуємо їх через матеріальні допомоги. Хто не мав можливості проавансувати такі речі, то вони замовляли рахунок-фактуру – зверталися до нас і їм виплачувалися ці кошти. На сьогоднішній день десь порядка 96% вікон з понад двох тисяч пошкоджених вже замінено”, — каже Орест Тимчишин.

Що відомо про атаку безпілотниками та ракетами Львова і області 29 грудня

Вночі, 29 грудня, Росія атакувала Львівщину “шахедами” та ракетами.

Під час першої повітряної тривоги, яка тривала 2,5 години, у Львівській області був зафіксований рух ударних БпЛА, працювала ППО.

Внаслідок атаки відбулося загоряння на об’єкті критичної інфраструктури. Пожежу було ліквідовано, травмованих чи загиблих немає.

Згодом у ПвК “Захід” повідомили, що Львівщину атакували 14 “шахедів”, з них вісім — знищили воїни. Начальник ОВА Козицький повідомив, що є влучання в одне із підприємств у Львові.

Через 1,5 години пролунала друга повітряна тривога, яка тривала 2,5 години. Росія атакувала Львів ракетами. У ДСНС Львівщини повідомили, що станом на 13:00, внаслідок вибухової хвилі травмовано 30 людей. Один чоловік 1979 року народження – загинув.

Щодо руйнувань у місті, то відомо, що були пошкоджені багатоквартирні будинки та чотири навчальні заклади. Найбільше руйнувань зазнав ліцей “Оріяна”. Там немає жодного вцілілого вікна, також вибиті двері та зруйновані стіни.

Як повідомили у Львівській міській раді, на компенсацію для мешканців будинків, які зазнали руйнувань від ракетного обстрілу, місто виділить 35 мільйонів гривень. Таку суму виділили із резервного фонду міського бюджету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У приміщенні ліцею “Сихівський” розмістили тимчасовий пункт ЦНАПу для надання допомоги мешканцям міста.


Джерело: Суспільне мовлення України