Україна і світ

Росіяни вбили понад 100 українських захисників, які здавалися в полон – Лубінець

Фото: Офіс президента

Російські окупанти стратили понад 100 українських військовослужбовців, які здавалися в полон.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Скільки українських воїнів вбили росіяни

– Наскільки мені відомо, за інформацією від Офісу генерального прокурора, що вже зафіксованих випадків, коли росіяни розстрілюють українських військовополонених, більше ніж 100. Загальна кількість зафіксованих українських військовополонених, яких росіяни стратили, на цей момент 102, – сказав омбудсмен.

За його словами, насправді подібних випадків значно більше. Проте Україна не розробила механізму для офіційного підтвердження такої інформації.

– Коли зафіксував український дрон зверху дії росіян, вони ідентифіковані – це можна робити. Є отримана інформація від джерел, які треба додатково верифікувати, немає відео, принаймні. Але є документальне підтвердження та свідчення. Зокрема, про це свідчать російські військовополонені, але не можуть назвати якісь деталі, – пояснив Дмитро Лубінець.

Український омбудсмен зазначив, що це ускладнює процедуру верифікації та юридичну фіксацію таких злочинів.

– На мій погляд, росіяни це взяли як практику, на жаль, поводження з українськими військовополоненими. Вкотре ми не бачимо дієвої реакції з боку міжнародної спільноти. Таке враження, що ніхто не хоче цього помічати, окрім України, фіксувати ці злочини та вимагати, щоб росіяни за них несли покарання, – припустив уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Він зазначив, що досі немає ордерів Міжнародного кримінального суду на арешт для цих російських воєнних злочинців, які вбивають українських військовополонених.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Омбудсмен вважає, що окупанти страчують наших захисників не лише для демонстрації зневаги до міжнародного права, а й для підтримки російської пропаганди.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 16:50:46