Україна і світ

Чи може Україна відновити ядерну зброю та чи доцільно це робити: думка аналітика

Фото: Depositphotos

Німецький таблоїд Bild написав про те, що Україна нібито розглядає можливість створення ядерної зброї.

Пізніше Володимир Зеленський спростував цю інформацію та заявив, що українська сторона ніколи не говорила про те, що нібито готується створити ядерну зброю. 

Факти ICTV запитали у військового експерта та аналітика Петра Черника, чи може Україна відновити ядерну зброю та як це позначиться на міжнародних відносинах. 

Чи може Україна відновити ядерний арсенал 

Україна була однією з республік Радянського Союзу і мала на своїй території значну кількість ядерної зброї. Але після розпаду СРСР ми відмовилися від неї в обмін на гарантії безпеки від Росії, США та Великої Британії. Ці гарантії передбачали повагу до незалежності, суверенітету та непорушності кордонів України. 

Російська агресія проти України в 2014 році та повномасштабне вторгнення в 2022-му свідчать про порушення гарантій безпеки, наданих Україні в Будапештському меморандумі. 

Але відновлення ядерної зброї є складним і тривалим процесом, який вимагає значних ресурсів та міжнародного дозволу. Крім того, відновлення ядерного арсеналу України суперечить міжнародним договорам про його нерозповсюдження. 

Україна має науковий та інженерний потенціал для розробки такого озброєння, але для його створення потрібні значні інвестиції та час. 

Чи може Україна створити ядерну зброю: думка аналітика 

– Технологічно, стратегічно, за колосальних зусиль усієї нації, за певного часу це не є фантастикою. Але потрібно кілька сотень мільярдів доларів. Їх десь треба брати, – зазначає військовий експерт та аналітик Петро Черник.

Він вважає, що через це увесь цивілізований світ проти нас може застосувати санкції. Країні доведеться заходити в іранську схему, тому постає питання: чи це потрібно? В Україні є свій уран, технології можна здобути, адже вони в нас були. Але краще насититися величезною кількістю далекобійних ракет, щоб у нас в запасі їх було тисяч п’ять.  

На думку експерта, замість того щоб витрачати гроші на ядерні боєголовки, краще придбати 120 літаків F-35. А ще краще увійти у воєнно-політичний союз із США, і хай вони введуть ядерну зброю на нашу територію.  

Петро Черник каже, що ядерна зброя не є абсолютним гарантом. Зараз Іран завдає нескінченних ракетних ударів по території ядерної держави Ізраїль. Тож, вважає експерт, не варто витрачати сотні мільярдів доларів на кілька ядерних боєголовок, адже конвенційні засоби дають змогу робити дива.

Він зазначає, що ми зараз вже показуємо дива у боротьбі з противником, порівняно з яким ми дуже сильно обмежені. Якби ми мали не 60 F-16, а 220 F-35 та кілька тисяч ракет, це було б ефективніше.  

– Якщо порівняти суто в грошах, то придбання величезної кількості конвенційної зброї буде в рази дешевшим і водночас не викликатиме політичних труднощів, – говорить аналітик.  

Щойно ми станемо на шлях створення ядерної зброї, що є можливим, тоді почнуться проблеми у міжнародних відносинах. Експерт не впевнений, що ми витримаємо так, як Іран. Варто не забувати, що Іран – це мусульманська консолідована країна, а Україна відрізняється. Україна хоче вступити в НАТО, увійти в Європейський Союз.  

На думку експерта, американці перші нас обмежать у всьому, щойно розвідка доповість, що ми за це взялись. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 18:03:00