Суспільне мовлення

У Львові в театрі Курбаса готують прем’єру вистави “Захар Беркут”

У Львівському театрі імені Леся Курбаса готують постановку за повістю Івана Франка “Захар Беркут”. Для цього театральна трупа співпрацює з “Домом Франка”. Про те, як проходять репетиції, дізнавалося Суспільне.

Ідею постановки запропонував режисер Андрій Приходько.

“Мені здалося, що це найадекватніший матеріал, який може бути доречним. Франко показує як Тухля, маленьке село під назвою Тухля, перемогло армаду монголів. Ми знаємо, що армія агресора – більша, потужніша, але у них немає мотивації, у них немає змісту. А ми — менші, але у нас є зміст. От це наш фронт — творити змісти”, — каже режисер Андрій Приходько.

Репетиція вистави. Фото Любові Чорненької

Проєкт реалізують спільно з “Домом Франка”. Актори відвідували музеї у Львові та в Нагуєвичах.

“Режисер консультувався з ними. Ми мали такі експедиції. Виїжджали в Нагуєвичі, в Тухлю, як кажуть, входили в атмосферу самого матеріалу, Франка. І відповідно “Дім Франка” і Тихолоз Богдан (директор музею, — ред.”) зокрема, вони, так би мовити, докладалися до ситуації”, — каже художній керівник театру Олег Цьона.

Репетиція вистави

Репетиція вистави. Фото Любові Чорненької

Впродовж підготовки до прем’єри відбувся відкритий показ фрагменту вистави.

“Коли працювали на роботою і читали, розмовляли про Максима, персонажів. Говорили про асоціації, тобто в кого з акторів асоціююється який персонаж з ким. Так як Максим —це чиста людина, в мене виникла асоціація, що це наш черкаський воїн, який слав російський корабель знаєте самі куди”, — каже актор Ярослав Федорчук.

Виставу планують презентувати у грудні.

Читайте також

У Львові театр з Луцька покаже благодійну виставу “Синдром вцілілого”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівський театр імені Лесі Українки вступив до найбільшої театральної асоціації Європи


Джерело: Суспільне мовлення України