Суспільне мовлення

У Львові прооперували 5-місячну дитину під час повітряної тривоги

У Львові хірурги Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру прооперували 5-місячного Макара з Хмельниччини під звуки сирен. Хлопчику провели складну реконструктивну операцію піднебіння та губи. Тепер дитина може нормально їсти та дихати. Про це повідомили на Facebook-сторінці медзакладу.

Як повідомила мама хлопчика, через щілину піднебіння у малюка з’явилася задишка. Також Макар міг спати лише напівсидячки, мав проблеми з харчуванням і погано набирав вагу. Лікарі рекомендували відкласти операцію, поки дитині не виповниться рік. Проте батьки звернулися до хірургів Західноукраїнського дитячого центру. Там погодилися виконати втручання.

“Макарчику ми виконали реконструктивне втручання з пластикою трьох шарів щілини, скоригували вуздечку язика і верхньої губи, щоб уникнути у майбутньому діастазу в зубах”, — каже хірург Остап Могиляк.

Операцію завершували під час повітряної тривоги. Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Складну операцію завершували під час повітряної тривоги.

“Я також переживала, щоб не сталось знеструмлення. Хоча розуміла, що лікарі і лікарня готові до таких ситуацій”, — каже мама Макара.

Втручання минуло вдало. Хлопчик після операції активний та жвавий, добре їсть і спить.

Щороку у Західноукраїнському центрі оперують близько 700 дітей із патологією губи та піднебіння. Остап Могиляк радить усувати такі вади у ранньому віці.

“Пізнє звернення до фахівців, а відтак пізнє оперативне втручання призводить до ускладнень з боку ЛОР-органів, косметичних дефектів і негативно впливає на майбутнє мовлення пацієнта. Тому я раджу оперувати в оптимальні терміни, ще до появи перших звуків: щілину губи – від 1 до 3 місяців від народження, а щілину піднебінь – від 4 до 6 місяців”, — каже хірург.

Читайте також

Пересадили м’яз зі спини: у Львові хірурги врятували ногу жінці з Бахмута

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ракета впала у двір: у Львові у центрі “Незламні” завершили лікування братів із Бахмута


Джерело: Суспільне мовлення України