Суспільне мовлення

У Львові надрукували рекордну кількість книг шрифтом Брайля, з них 95% – для дітей

У Львові після повномасштабного вторгнення надрукували понад 5 тисяч книг шрифтом Брайля. Керівниця Ресурсного центру Львівської політехніки і координаторка проєктів для незрячих Оксана Потимко каже, це рекордна кількість.

Друкувати у таких обсягах змогли завдяки ще одному брайлівському принтеру, який придбали за гроші благодійників. Тепер можна створювати удвічі більше книг, ніж раніше. За пів року вже надрукували 25 найменувань нових літературних творів – у двох, чотирьох та восьми книгах.

“Це справді рекордна кількість книжок, бо досі нашим рекордом було 25 книжок, але це впродовж року і це були книжки менші за об’ємом”, – розповідає Оксана Потимко.

95% всіх книг, які друкують – дитячі. Деякі з них прикрашають спеціальними рельєфними малюнками.

До малюнків додають описи, аби читач міг зрозуміти, що намальовано та у яких кольорах. Фото: Суспільне Львів

У кожній надрукованій шрифтом Брайля книзі розміщують також тактильний QR-код з озвученим текстом книги.

“Ті дітки, які не можуть читати з якихось причин або просто не хочуть, їм більше подобається аудіо, то вони можуть просто взяти мобільний телефон, просканувати код і завантажити аудіо на свій телефон і слухати”, – каже спеціалістка Ресурсного центру Катерина Івашутіна.

Одне з найновіших видань, яке надрукувала львівська команда – поетична збірка львівського журналіста Романа Онишкевича “Країна країн”.

“В принципі – це трилогія, перша частина називається “Країна країн”, друге “Кацапське”, а третє — “Вибрані поезії”. Але властиво перші дві – вони присвячені тим подіям, які трапилися в країні після 24 лютого, тобто війні, нашим хлопцям, нашим воїнам”, – розповідає керівниця Ресурсного центру Оксана Потимко.

Ця книга, як і багато інших, надрукована в універсальному дизайні, доступному для читання одночасно незрячим та зрячим читачам.

У Львові надрукували рекордну кількість книг шрифтом Брайля, з них 95% – для дітей

Для читачів текст розміщують на сторінці ліворуч, а для незрячих – праворуч. Фото: Суспільне Львів

До кінця року тут планують надрукувати та озвучити ще щонайменше 12 видань.

Читайте також

У Львові модернізували Музей Пінзеля: він став безбар’єрним

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові навчатимуть проводити екскурсії жестовою мовою


Джерело: Суспільне мовлення України