Суспільне мовлення

У Львові іноземні медики провели майстерклас для українських колег та студентів

Львівських практикуючих і майбутніх хірургів сьогодні, 30 березня, вчили як оперувати грижу. Майстерклас з герніопластики відбувся у Львівській обласній клінічній лікарні. Іноземні та українські спеціалісти виконали дві операції, які транслювали в онлайн-режимі для львівських студентів та лікарів. Про це Суспільному розповів експерт обласного департаменту охорони здоров’я з хірургії Орест Лерчук.

Операцію на грижі робив професор з Великої Британії Енрю де Бо. З операційної відбувалась пряма трансляція в аудиторію. За оперативним втручанням спостерігали студенти медінституту та лікарі-практики. Пацієнт — чоловік, який виїхав до Львова з окупованої території.

“На майстеркласах не має бути дуже складна, довготривала операція. Має бути підібраний такий пацієнт, щоб можна було максимально показати як правильно і добре зробити. В даному випадку — досить великий дефект передньої черевної задньої стінки і є різні варіанти його закриття”, — говорить експерт обласного департаменту охорони здоров’я з хірургії Орест Лерчук.

Генеральний секретар Європейського товариства Ендрю Де Бо. Фото: Суспільне Львів

“Головна причина, чому ми тут — ми усвідомлюємо, що у вашій країні війна. Ми приїхали, щоб показати, що ми на вашому боці. Ми повністю вас підтримуємо. Хірургія — це досвід навчання протягом всього життя. Тож ми тут, щоб навчити ваших лікарів і почерпнути знання від них”, — каже генеральний секретар Європейського товариства Ендрю Де Бо.

Усі свої дії під час операції хірург коментував. Серед тих, хто прийшов на майстерклас з оперування грижі, студентка 4 курсу медінституту Олександра Бондар.

“Це дуже цікава можливість відвідати такий захід, тому що його проводять провідні хірурги не лише з України. Тому я вважаю, що це дуже хороша можливість нам, як студентам, побачити щось цікаве, зрозуміти як це все відбувається”, — розповідає студентка Олександра Бондар.

Львівських лікарів та студентів-медиків вчили оперувати грижу

Фото: Суспільне Львів

Іншу операцію, яку теж транслювали в онлайн-режимі, проводив польський хірург Мацей Сметаньський.

“У другого пацієнта пахвинна грижа, що зустрічається дуже часто. На сьогодні пріоритетне лікування пахвинної грижі — це лапароскопічні операції. Ми їх виконуємо понад 4 роки. Грижа — це досить специфічне захворювання, що часто зустрічається та вважається серед лікарів простою операцією, але вона дуже важлива, тому що вона має бути зроблена правильно. Тому такі майстеркласи мають бути. Така “жива” хірургія має бути не тільки в герніології, а й всіх інших напрямках”, — говорить експерт обласного департаменту охорони здоров’я з хірургії Орест Лерчук.

Такі майстеркласи за участі іноземних і українських лікарів у Львівській обласній клінічній лікарні започаткували 10 років тому. На навчаннях іноземні лікарі ділиться своїм досвідом роботи, порівняють технології, які використовують в Україні та за кордоном.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові сімейних лікарів вчать швидкому тестуванню на ВІЛ


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин