Суспільне мовлення

У Львівській єпархії УГКЦ пояснили, що означає перехід на новий календар

З вересня 2023 року греко-католики відзначатимуть Різдво та інші нерухомі свята разом з католицьким світом. Таке рішення на початку лютого ухвалив Архиєрейський Синод Української Греко-Католицької церкви. Про те, як це відбуватиметься, пояснив Суспільному керівник пресслужби Львівської єпархії УГКЦ Михайло Квасюк.

Рішення про перехід з Юліанського на Григоріанський календар ухвалили після консультації з духовенством та на прохання вірян.

“Після гарячої дискусії до Різдва 2022 року, буквально всі обговорювали, що далі робити. На основі цього був скликаний Синод, де взяли до уваги думки численних вірян, які контактували зі своїми священниками, а священники зі своїми ієрархами. Блаженніший Святослав казав, що наші єпископи були готові зробити цей перехід, якщо 70% вірян буде за те, а виявилося, що їх є набагато більше — аж 90%. Рішення було прийнято одноголосно”, — каже Михайло Квасюк.

З початком нового церковного року нерухомі свята, які щороку припадають на одне і те ж число, святкуватимуть за Григоріанським календарем.

“Що це означає? На всі свята, які не відштовхуються від Пасхалії, ми переходимо на Григоріанський стиль. Грубо кажучи, якщо 7 січня було Різдво, ми будемо святкувати його 25 грудня. Це означає, що Богоявлення, всі іменини, які є: Михаїла, Андрія, Романа, Миколая та інші будуть пересуватися на 13 днів назад. Для Пасхи в нас немає сталої дати, вона залежить від дуже багатьох чинників. Від неї відштовхується Зіслання Святого Духа та інші свята, пов’язані з Пасхою”, — каже керівник пресслужби Львівської єпархії УГКЦ.

При цьому парафії мають два роки, щоб перейти на святкування за новим календарем.

“Рішенням нашого Синоду є таке: якщо є парафії, які хочуть святкувати ще за старим стилем Різдво, усі нерухомі свята, вони можуть це робити до 2025 року. Після 2025 року вже ні”, — додає Михайло Квасюк.

Православна церква України розгляне перехід на новий стиль у травні на Архієрейському соборі.

Читайте також

УГКЦ переходить на новий календар. У ПЦУ очікують позитивного рішення Собору у травні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Дорожньої карти поки немає, але ми рухаємося” — глава УГКЦ Шевчук про реформу церковного календаря


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин