Суспільне мовлення

У Львівській політехніці презентували військові розробки

У Львівській політехніці презентували розробки, які створили для військовослужбовців. Серед них наземні та літальні дрони. Про те, як працюють винаходи, дізнавалося Суспільне.

У Львові створили наземний дрон, яким може віддалено керувати оператор. Він призначений для мінування або працює як дрон-камікадзе. Також може супроводжувати бойові групи і допомагати з розвідкою.

“В ньому теж є відсік для протитанкової міни. Ми намагались зробити його мінімальної собівартості для того, щоб можна було відправляти його в один кінець”, — каже Євген Чорний.

Універсальна модульна роботизована транспортна платформа “Пластун”. Львівська політехніка

Є також приклади крилатих дронів. Дрон “Alpha Strike” призначений для розвідки. Безпілотник може проводити розвідувальні польоти на відстані більше 40 км та записувати відео.

Дрон "Alpha Strike"

Дрон “Alpha Strike”. Суспільне Львів

Для створення винаходів розробники комунікували з військовими і дізнавались, у чому є потреба. Потім спільно зі студентами Львівської політехніки придумували вирішення проблем.

“40% фінансування — не бюджетні кошти, тобто кошти приватних інвесторів, компаній, які готові інвестувати в наукові розробки. Це як гарантія того, що ці розробки дойдуть до стадії прототипу і будуть корисними в прикладному використанні”, — каже заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Вадим Табакера.

Установки випробовували на полігонах в тилу і в бойових умовах. Наразі їх використовують піхотинці та війська спеціального призначення в районі Бахмута.

Читайте також

У Львові виготовляють окопні гамаки для військових

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські науковці розробляють димові шашки та “гранати” для гасіння пожеж


Джерело: Суспільне мовлення України