Україна і світ

Всесвітній день оливок: цікаві факти та рецепти страв з оливками


Щороку 26 листопада світ відзначають Всесвітній день оливок, проголошений на 40-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2019 році.

Всесвітній день оливок

Цей день покликаний підкреслити значення оливкового дерева як символу миру, мудрості й гармонії.

Оливкова гілка з давніх часів уособлювала мир і благополуччя, а самі оливки – це справжній дар природи для людей.

Оливки є джерелом цінних поживних речовин, що підтримують здоров’я серця та зміцнюють імунітет.

Оливкове дерево вважають символом довголіття, адже воно може плодоносити понад тисячу років. Його плоди здавна використовували в кулінарії, медицині та косметології.

Сьогодні, у всесвітній день оливок, варто приготувати щось смачне з оливками та відчути їхній неповторний смак і користь. Що це буде – салат, закуска чи інша страва – вирішувати вам!

У 100 г оливок міститься близько 115-145 калорій, 10,9 г жирів і значна кількість клітковини. Вони багаті на вітамін Е, залізо, мідь і кальцій.

Бринза з оливками в олії

Ніжний сир з ароматними оливками і спеціями – ідеальна закуска для святкового столу.

Інгредієнти:

  • 250 г бринзи або фети
  • 70 г оливок
  • 1 ч. л. італійських трав
  • 2 зубчики часнику
  • 300 мл оливкової олії
  • цедра лимона – до смаку

Приготування:

  1. Сир нарізати кубиками, розміром як оливки.
  2. Оливки можна нафарширувати цедрою лимона для пікантності.
  3. У банку налити трохи оливкової олії, викласти шарами сир, оливки, спеції та часник. Залити все олією так, щоб продукти були повністю покриті.

Настоювати в холодильнику близько 7 днів.

Овочевий салат з оливками

Всесвітній день оливок цікаві факти та рецепти страв з оливками

Легкий салат, який можна приготувати за лічені хвилини!

Інгредієнти:

  • 3 помідори
  • 1 солодкий перець
  • 1 фіолетова цибулина
  • жменя оливок
  • петрушка чи кріп – до смаку
  • оливкова олія, соєвий соус, сіль – до смаку

Приготування:

  1. Нарізати та викласти у миску усі овочі та зелень.
  2. Додати оливки та перемішати.
  3. У склянці поєднати та гарно перемішати оливкову олію з соєвим соусом та сіллю.
  4. Отриманою заправкою полити салат.

Закуска на шпажках з ковбасками та оливками

Пікантна закуска в середземноморському стилі – чудовий вибір для вечірки чи перекусу.

Інгредієнти:

  • 100 г ковбасок типу кабаноси
  • 100 г оливок без кісточок
  • пучок руколи
  • шпажки чи зубочистки

Приготування:

  1. Ковбаски нарізати невеликими шматочками.
  2. Нанизати на зубочистки чергуючи ковбаску та оливки.
  3. Викласти на пласку тарілку руколу та розкласти закуску. Смачного!

Джерело: dilovamova

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-26 05:30:00