Суспільне мовлення

У листопаді львівські підприємці отримали вдвічі більші платіжки за світло: у чому причина

Попри відключення світла та роботу на генераторах львівські підприємці отримали удвічі більші платіжки за світло, ніж за жовтень. У “Львівенергозбуті” підняття цін підтверджують. Крім того, додають, із 1 січня тарифи за електропостачання для бізнесу знову зростуть. Про те, як встановлюють тарифи для бізнесу, дізнавалося Суспільне.

Приміщення фітнес-залу львів’янки Наталії Гураль розташоване на цокольному поверсі багатоповерхівки та повністю працює на електриці. На час відключень у залі користуються лампами на батарейках та акумуляторах. А в ті години, коли є світло, намагаються зарядити музичну колонку та інші пристрої.

“Для порівняння минулий місяць, коли ми оплачували за жовтень, я заплатила 5 з гаком тисяч гривень, а за листопад — 12 з гаком. При тому, що в листопаді виключали світло вже по графіку, 4 години на день давали. Отримати таку платіжку — це було трохи шоком для нас. Купити генератор для того, щоб забезпечити повноцінне опалення і нагрівання води — це нереально. Генератор настільки потужний, що такий маленький бізнес як в нас, він не виживе, забезпечуючи такі умови, які би хотілося для наших клієнтів”, — каже Наталія Гураль.

На час відключень спортзал освітлюють лампами на акумуляторах та батарейках. Суспільне Львів

Власниця кондитерської Ольга Тесляк каже, коли почали вимикати світло, одразу купили генератор. Для її бізнесу це — необхідність.

“За вересень я заплатила 5 тисяч гривень, за жовтень — 7,200 і за листопад мені прийшло 15700, тобто це в 2 рази більше. Показники я подаю щомісяця, я розумію, що споживання в мене не змінилося. Ну навіть 50 КвТ, це глобально не змінює ситуації. Але коли я підняла рахунки, то в рахунках насправді збільшилося в 2 рази. Якщо в серпні тариф був 3,80 копійок, то за листопад — 5,08. А в січні є новий рахунок, буде 5,30”, — каже Ольга Тесляк.

Власниця кондитерської Ольга Тесляк

Власниця кондитерської Ольга Тесляк. Суспільне Львів

Обидві підприємиці збільшені платіжки отримали цього місяця. У “Львівенергозбуті” кажуть, тарифи для бізнесу щомісяця розраховують по-різному.

“Ціна універсальної послуги складається з таких складових як прогнозована середня закупівельна ціна на електроенергію — близько 72% від ціни універсальної послуги, тариф на розподіл електроенергії — до 22%, тариф на послуги з передачі електроенергії — до 6% та тариф на послуги постачання — близько 2%. Ціна розраховується окремо для кожного із споживачів, залежно від оператора системи розподілу, до мереж якого вони підключені. Остаточні ціни на січень 2023 року будуть розміщені на сайті “Львівенергозбут”, — каже менеджерка з комунікацій “Львівенергозбуту” Олена Астахова.

Тариф за січень остаточно визначать згодом. Його розмістять на сайті "Львівенергозбуту"

Тариф за січень остаточно визначать згодом. Його розмістять на сайті “Львівенергозбуту”. Суспільне Львів

За словами Олени Астахової, тарифи для населення як мінімум до кінця березня наступного року змінюватися не будуть. Кіловат енергії зараз коштує 1 грн 44 копійок при умові споживання до 250 кіловат-годин. Якщо більше, то кіловат-година коштує 1 гривню 68 копійок.

Читайте також

На Львівщині запровадили аварійні та погодинні відключення електроенергії

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові відновили курсування тролейбусів на семи маршрутах


Джерело: Суспільне мовлення України