Суспільне мовлення

У громаді на Львівщині запровадили карантин через сказ у кота

У Мостиській громаді на Львівщині запровадили карантин через сказ у кота. Він триватиме 60 днів. Про це повідомили на Facebook-сторінці Мостиської міської ради.

Карантин запровадили на території міста Мостиська, у 5-кілометровій зоні — прилеглих населених пунктах Годині і Заваді та на території угідь мисливського господарства “Мостиське ТМР”.

“Відповідно до протоколу № 7 надзвичайної протиепізоотичної комісії при Яворівській районній державній адміністрації м. Мостиська та прилеглі до нього угіддя мисливського господарства “Мостиське ТМР” оголошено неблагополучними щодо сказу тварин та накладено на них карантинні обмеження на 60 днів”, — повідомили на Facebook-сторінці Мостиської міської ради.

У пунктах, де запровадили карантин через сказ у кота, заборонено проводити виставку, виводки собак, заборонене вивезення собак, котів і диких тварин. У загрозливих мисливських угіддях карантинної зони заборонили проведення промислового і ліцензійного відстрілу диких тварин, їх відлов і вивіз.

Як пояснив хірург лікарні Святого Луки Першого ТМО Володимир Жуковський, сказ — це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, що характеризується важким ураженням центральної нервової системи і при відсутності своєчасної екстреної вакцинації є загрозливим для життя.

Розпізнати тварину із вірусом сказу можна за сильним слиновиділенням. У інфікованої тварини буде параліч щелепи та агресивна поведінка. Впродовж січня 2023 року на Львівщині зареєстрували в 5 разів більше випадків сказу, ніж у січні 2022 року.

“Оскільки є тварини, які хворіють на сказ, вони можуть розповсюджувати цей вірус серед інших таких самих тварин і, відповідно, зростає ризик у людей, які постраждали від укусу тварин. Тому ми звертаємося до всіх мешканців Львівщини: якщо відбувся якийсь контакт з невідомою твариною чи це укус, чи це ослинення — обов’язково потрібно звертатися до лікаря, до хірурга або травматолога, який надасть допомогу, обробить рану і надасть фахову консультацію”, — каже головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Наталії Тімко, імовірною причиною збільшення випадків сказу може бути те, що під час воєнного стану діє заборона мисливської діяльності і заборона на польоти літаків, які розповсюджували вакцину для диких тварин.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин