Україна і світ

У 30% харчових продуктів в Україні вміст трансижирів перевищує норму – ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) виявила, що у 30% перевірених харчових продуктів в Україні перевищений допустимий рівень трансжирів. До таких належать ковбасно-м’ясні вироби, морозиво, випічка, вулична їжа та страви з кафе і точок швидкого харчування.

Як проходило дослідження

ВООЗ проводила дослідження в Україні у жовтні-грудні 2023 року.

Команда ВООЗ аналізувала 120 видів продуктів. 37 з них не відповідали максимально допустимій нормі.

У ході дослідження перевіряли, як продукти великих виробників, так і середнього бізнесу. Також аналізували страви з точок швидкого харчування.

Скільки може бути трансжирів

За наказом МОЗ №1613, затвердженим у 2020 році, у харчових продуктах може бути не більш 2 г  трансжирних кислот на 100 г жирів.

Після затвердження нових норм, виробники мали три роки для адаптації до них. Однак дослідження показало, що не всі правил щодо вмісту трансжирів.

Чому трансижири це погано

Представник ВООЗ Андрій Скіпальський наголосив, що необхідно виключити промислово вироблені трансжири з продуктів харчування. Вони збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.

Трансжири у продуктах використовують для здешевлення виробництва та подовження терміну зберігання.

ВООЗ планує провести додаткові тренінги та надати необхідне обладнання для лабораторій у кількох областях впродовж червня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-28 13:22:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин