Україна і світ

Східні країни НАТО збільшили витрати на оборону до $70 млрд – Bloomberg

Фото: Depositphotos

Східноєвропейські держави-члени НАТО збільшили свої витрати на оборону до безпрецедентних $70 млрд на рік.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Країни НАТО збільшили витрати на оборону

Лідерами серед тих країн, які підняли витрати з бюджету на оборону та озброєння, стали Естонія та Польща.

Ці держави мають достатні запаси бойової техніки, але, як пише агентство, замовлення на літаки, вертольоти, танки і ракетні системи продемонстрували, скільки ще потрібно додати для відповідності стандартам Північноатлантичного альянсу в найнебезпечніший час з часів Холодної війни.

— Замінюючи найчастіше радянське обладнання, відправлене в Україну, у НАТО намагаються швидко наростити військовий потенціал більшості країн, які ігнорувалися десятиліттями.

Ігнорування було пов’язане з тим, що оборона відійшла на другий план після розпаду Варшавського договору та закінчення балканських воєн, – пише Bloomberg.

Наголошується, що подібні витрати є безпрецедентними та вкрай високими порівняно з власними бюджетами цих країн.

Однак високопосадовці усвідомлюють, наскільки важливо закупити сучасне військове обладнання та навчити персонал його ефективно використовувати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Ми майже 20 років нічого не робили у цій галузі. Так що по суті це стрибок від машин 1 і 2 покоління одразу до 4 або 5. Це як перейти від комп’ютера із 386 процесорами до сучасних багатоядерних мереж, – пояснив начальник штабу Словаччини Даніель Змеко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 01:12:39