Суспільне мовлення

“Свободу військовополоненим”: у Львові рідні полонених захисників Маріуполя влаштували мирну акцію

У Львові сьогодні, 17 вересня, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, відбулась мирна акція на підтримку полонених захисників і захисниць “Азовсталі”.

Серед учасників акції — Тетяна. Жінка не бачила чоловіка 5 місяців. За словами Тетяни, вона не має жодної інформації про свого військовополоненого чоловіка.

“Вони не зрадили своєї країни. Вони вийшли на її захист. Будь ласка, почуйте нас і допоможіть нам”, — каже жінка військовополоненого Тетяна.

“Свободу військовополоненим”: у Львові рідні полонених захисників Маріуполя влаштували мирну акцію. Суспільне Львів

Люди, які зібрались біля пам’ятника Шевченку на мирну акцію, закликали світових лідерів допомоги українській владі звільнити полонених. Учасники акції наголосили на умовах в яких утримують військовополонених. Зокрема, жінок-військових, парамедиків та вагітних жінок. За словами учасників акції, з заводу “Азовсталь” російські військові вивезли 520 некомбатантів. Серед них — вагітна на 9 місяці військова медикиня Мар’яна Мамонова.

“Ми хочемо привернути увагу до жінок, які перебувають у полоні. Таких жінок є дуже багато, їх тисячі. Жінок, яких вивезено з окупованих територій, через фільтраційні табори, жінок яких вивезено з “Азовсталі”. В яких умовах перебувають в’язні ми всі знаємо. В тому числі і жінки, які перебувають у полоні без достатньої кількості їжі, води, без медичної допомоги, без ліків. Їх катують. Серед таких жінок вагітні і літні”, — каже мама військовополоненого Ірина.

"Свободу військовополоненим": у Львові рідні полонених захисників Маріуполя влаштували мирну акцію

За словами учасників акції, з заводу “Азовсталь” російські військові вивезли 520 некомбатантів. Суспільне Львів

Також учасники акції звернули увагу на те, що дії російської влади порушують міжнародне гуманітарне право. Та просили гарантів безпеки і прав полонених відвідати Оленівку, де перебувають захисники “Азовсталі” та розслідувати теракт в Оленівці.

“Закликаю вас не забувати і не давати забувати іншим забувати про це”, — каже син військовополоненої Владислав.

"Свободу військовополоненим": у Львові рідні полонених захисників Маріуполя влаштували мирну акцію

Червоний плакат тримає син військовополоненої Владислав. Суспільне Львів

Окрім родичів військовополонених на акції були присутні представники Львівського перинатального центру, представник уповноваженого Верховної Ради з питань зниклих безвісти, Львівський відділ союзу українок.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Акція тривала годину. Завершилась о 18.00.

У Львові родичі захисників Маріуполя вшанували загиблих у Оленівці


Джерело: Суспільне мовлення України