Суспільне мовлення

Судове засідання щодо підозрюваного у коригуванні вогню по Яворівському полігону: нові деталі справи

У Галицькому районному суді продовжили розгляд справи Олександра Косторного. Експрацівника КДБ звинувачують у державній зраді та передачі громадянину РФ інформації про розташування військових підрозділів. За версією слідства, це була карта Яворівського військового полігону, на якій підозрюваний позначив місця розташування казарм, гуртожитків та вказав іншу інформацію.

Сьогодні, 6 квітня, прокурор продовжив зачитувати письмові докази у справі. Це листування Косторного у соціальних мережах з людьми, які проживали на той час в окупованому Криму. 24 березня 2015 року Косторний надіслав таке повідомлення:

“Виродкам та іншим прихильникам таких дій не місце в Європі, куди вони так прагнуть. Потрібно скеровувати документи про такі дії в міжнародні організації. В Україні при владі — послідовники нацистів, які всіляко будуть сприяти подібним діям, а ті, з живих, пам’ять про яких хочуть знищити, вже через вік не можуть себе захистити”.

За словами прокурора Андрія Никеруя, тривалий час чоловік мав проросійську позицію, а тому його дії не є випадковими.

“Документи, ті які були виявлені в особистих листуваннях, в особистих комп’ютерах обвинуваченого свідчать про те, що його дії не є випадковими, одноразовими, а що продовж довгого періоду часу, зафіксовано як мінімум з 2011 року, обвинувачений займав проросійську позицію. А також відвідував проросійські масові заходи. Це конференції, зібрання, масові акції, тому подібне”, — каже прокурор.

Судове засідання 6 квітня 2023 року. Суспільне Львів

Натомість адвокат підсудного стверджує, що листування не доводить провину Олександра Косторного.

“Прокурор зачитав біля 30 сторінок різних протоколів, оглядів різних речових доказів, але жодного разу не сказав, що саме на цей протокол він просить звернути увагу, що саме цей протокол доводить винуватість Косторного”, — каже Ярослав Гандзюлевич.

Справу продовжать розглядати 20 квітня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • Вранці 13 березня 2022 року війська РФ завдали ракетних ударів по Міжнародному центру миротворчості та безпеки на Львівщині. За даними СБУ, тоді загинули понад 50 військовослужбовців та ще 150 військових отримали поранення.
  • 28 червня СБУ повідомила про затримання коригувальника вогню по Яворівському полігону. Слідчі встановили, що обвинувачений – колишній співробітник КДБ СРСР, житель Львова. Чоловік передав представникам РФ інформацію про розміщення об’єктів ЗСУ, аби в подальшому по ним були завдані ракетні удари.
  • 73-річного експрацівника КДБ підозрюють у держзраді та передаванні даних російським спецслужбам.
  • Перше підготовче судове засідання відбулось 21 жовтня. Підсудний винним себе не визнав. За його словами, він поділився схемою мисливського угіддя, де він збирає гриби.


Джерело: Суспільне мовлення України