Україна і світ

США розслідують витік секретних документів про плани Ізраїлю напасти на Іран – CNN

Фото: Getty Images

Сполучені Штати розслідують витік надсекретних даних американської розвідки про плани Ізраїлю щодо відповіді Ірану на ракетний обстріл 1 жовтня.

Про це повідомляє CNN з посиланням на трьох американських чиновників, знайомих із ситуацією. Один із них підтвердив справжність документів.

Злив секретних документів про плани Ізраїлю щодо Ірану: що відомо

Ці документи, датовані 15 і 16 жовтня, почали поширюватися в мережі у п’ятницю після публікації у Telegram-каналі Middle East Spectator.

Вони мають маркування Цілком таємно, а також позначки, які вказують на те, що доступ до них можуть мати лише США та їхні союзники в розвідувальному альянсі П’ять очей – Австралія, Канада, Нова Зеландія та Британія.

Один із них складений Національним агентством геопросторової розвідки, і в ньому описується нібито підготовка Ізраїлю до удару по Ірану, зокрема йдеться про його плани щодо переміщення боєприпасів.

А в іншому стверджується, що його склало Агентство національної безпеки США, і в ньому описуються навчання ВПС Ізраїлю із застосуванням ракет класу повітря-поверхня, котрі також готують для удару по Ірану.

Водночас CNN не цитує та не показує ці документи.

Один із співрозмовників сказав, що слідство перевіряє, хто мав доступ до документа Пентагону.

Будь-який подібний витік розслідує ФБР спільно з Міноборони та розвідслужбами США.

Один із цих документів також свідчить про те, що Ізраїль має ядерну зброю – офіційно він ніколи це не визнавав. Водночас у ньому йдеться про те, що США не бачать жодних ознак того, що Ізраїль планує застосувати ядерну зброю проти Ірану.

Наразі незрозуміло, як документи потрапили у відкритий доступ – внаслідок зламу чи навмисно.

1 жовтня ЦАХАЛ заявила, що Іран випустив ракети по території Ізраїлю. Йдеться про майже 200 ракет.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наступного дня прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу сказав, що Іран зробив велику помилку, за яку заплатить.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 14:06:35