Суспільне мовлення

Служитиме в одному з ПП на Львівщині: історія прикордонника, який боронив Маріуполь та був у полоні

Прикордонник Ярослав Бердников тримав оборону рідного Маріуполя. Під час боїв отримав поранення. Після того він потрапив на “Азовсталь”. Пройшов російський полон: Оленівку та Горлівку.

Суспільне поспілкувалось із оборонцем Маріуполя.

Повномасштабне вторгнення тридцятирічний Ярослав Бердников зустрів у рідному Маріуполі. Там прикордонник проходив службу. Військовослужбовець тримав оборону міста і брав участь у вуличних боях.

“Коли виходили з району, будинки повністю згоріли. В нас вже вибору не було, нас майже взяли у кільце. Виходили вночі, а було світло як вдень, усі багатоповерхівки були у полум’ї”, — говорить Ярослав Бердников.

Наслідки обстрілів у Маріуполі. Фото Ярослава Бердникова

Під час оборони міста 28 березня Ярослав отримав осколкове поранення руки.

“До “Азовсталі” веде один міст, по якому може проїхати техніка, нам потрібно було спостерігати за цим мостом. В один момент в мій спостережний пункт прилетіло або з танку, або з артилерії”, — розповідає Ярослав.

Евакуйовували бійця на “Азовсталь” катером. Там медики надали чоловіку першу медичну допомогу.

“Хірург, який надавав мені допомогу, почистив рану від кісток. Там були великі уламки кісток, суглоб роздроблений. У мене зараз не працюють два пальці, один — частково і тільки мізинець та великий пальці працюють”, — каже Ярослав.

Служитиме в одному з пунктів пропуску на Львівщині: історія прикордонника, який боронив Маріуполь та був у полоні

Травмована рука Ярослава Бердникова. Фото: Суспільне Львів

17 травня 2022 року Ярослав разом з іншими оборонцями вийшов з “Азовсталі” та потрапив у полон. Його привезли до Оленівки.

“Нас завели до бараку, барак невеликий, схожий на армійську казарму. Він розрахований на 200 людей, а нас було 650. Місця зовсім не було, спали один на одному. Найгірше відчуття – коли ти постійно голодний”, — розповідає чоловік.

В Оленівці прикордонник схуднув на 10 кілограмів. Потім його відправили в Горлівку.

“В Горлівці складніше було, там був режим, колонія працювала і раніше. Тому працівники цієї колонії працювали за своїм графіком. Казали нам, що ми нікому не потрібні, нас ніхто міняти не буде, України вже не існує, існує лише Львів або Київ. Казали, щоб ми про все забули і перейшли до них”, — каже прикордонник.

Служитиме в одному з ПП на Львівщині: історія прикордонника, який боронив Маріуполь та був у полоні

Обмін полоненими 3 листопада 2022 року. Telegram/СБУ

У російському полоні прикордонник перебував майже півроку. Його та ще 106 військовослужбовців обміняли 3 листопада 2022 року.

“Поки не вийшов з автобуса і поки не перейшов ту лінію, не вірив, що ось-ось нарешті буду вдома. Емоцій було так багато, що складно було якась правильно реагувати. Я не плакав, просто хотілось кричати, одразу хотілось подзвонити рідним та розповісти, що все — обміняли і я вільний”, — говорить Ярослав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Майже рік Ярослав проходив лікування. Спочатку в Німеччині, де йому зробили першу операцію, потім у Львові. Зараз військовослужбовець повертається на службу. Служитиме в одному з львівських пунктів пропуску.


Джерело: Суспільне мовлення України