Україна і світ

Скільки американців не схвалюють кандидатури Трампа і Байдена на виборах у США – опитування

Фото: Факти ICTV

До президентських виборів у США 2024 року залишилося близько п’яти місяців, і чверть американців не схвалюють обох кандидатів від основних партій – президента Джо Байдена і колишнього президента Дональда Трампа.

Такими є дані соціологічного дослідження 8 638 дорослих, проведеного Pew Research Center у період із 13 до 19 травня.

Найвищий рівень негативного ставлення до кандидатів із 1988 року

Зазначається, що це “найвища частка людей, які висловлюють негативне ставлення до обох кандидатів”, серед опитувань, проведених PRC та іншими організаціями приблизно в цей період виборчого циклу, починаючи з виборів 1988 року.

Зараз дивляться

– І це майже вдвічі вище, ніж чотири роки тому, коли 13 % американців висловили несприятливу думку і про Байдена, і про Трампа, – йдеться в повідомленні.

Окремо наголошується, що опитування PRC проводилося до того, як 30 травня Трампа було засуджено за 34 кримінальними статтями у справі про “приховані гроші” в Нью-Йорку.

Дослідники вказують, що попередній максимум негативного ставлення до обох кандидатів у президенти було досягнуто 2016 року. Приблизно в цей момент кампанії 2016 року 20 % американців висловлювали несприятливу думку як про Гілларі Клінтон, так і про Дональда Трампа.

До 2016 року в жодній із семи попередніх президентських кампаній не більше одного з десяти американців не висловлювали несприятливої думки про обох кандидатів від основних партій на цьому етапі. А під час кількох кампаній – останньою з яких була боротьба Джорджа Буша-молодшого проти Джона Керрі 2004 року – таких було не більше 5 %.

У нинішній кампанії:

  • Трохи більше третини американців (36%) позитивно оцінюють Трампа і негативно – Байдена.
  • майже стільки ж (34 %) мають сприятливу думку про Байдена і негативну – про Трампа.
  • 25% ставляться до обох кандидатів несприятливо, і лише 3% ставляться до них позитивно.

За даними опитування 2024 року, 39 % американців позитивно оцінюють Трампа, а 37 % позитивно оцінюють Байдена. Рейтинг Трампа приблизно такий самий, як і 2016 року (37 %), але нижчий, ніж 2020 року (42 %). Рейтинг Байдена нижчий, ніж 2020 року (46 %).

– Загалом рейтинги сприятливості кандидатів у президенти від основних партій на останніх трьох виборах були нижчими, ніж на попередніх, – ідеться в дослідженні.

Наразі у трьох останніх виборчих циклах у кожного з кандидатів від основних партій – Клінтон і Трампа у 2016 році, Байдена і Трампа у 2020 і 2024 роках – рейтинг сприятливості був нижчим за 50 %.

На відміну від цього, на кожних виборах із 1988 до 2012 року рейтинг сприятливості хоча б одного з кандидатів становив щонайменше 50 % приблизно в цей момент. У 2004 році і раніше обидва кандидати мали рейтинг не менше 50 %.

Фактор приналежності до партії в оцінках кандидатів у президенти

Як зазначають дослідники, посилення негативної оцінки приналежності до партії є одним з основних чинників зниження прихильності до кандидатів від основних партій.

У цьому відношенні картина схожа зі зростанням партійності в рейтингах схвалення роботи президента.

Так, рейтинги сприяння кандидатам стали значно більш негативними серед членів протилежної партії, ніж кілька десятиліть тому.

Лише 8% демократів і незалежних, які дотримуються демократичних поглядів, позитивно оцінюють Трампа. Аналогічна частка республіканців і тих, хто схиляється до Республіканської партії (6%), позитивно ставляться до Байдена.

Для порівняння, 2008 року 27 % демократів позитивно ставилися до кандидата від республіканців Джона Маккейна, тоді як така сама частка республіканців позитивно оцінювала кандидата від демократів Барака Обаму.

Сприятливе ставлення до лідерів обох партій

Негативні оцінки американцями політичних лідерів поширюються також на керівництво обох палат Конгресу США та віцепрезидента.

Шість із десяти дотримуються несприятливої думки про віцепрезидентку Камалу Гарріс, тоді як 36 % оцінюють її позитивно. Ще 3 % заявили, що нічого про неї не чули. Ці рейтинги практично не змінилися з липня 2023 року.

При цьому американці набагато частіше нічого не чули про спікера Палати представників республіканця Майка Джонсона (37 %) і лідера більшості в Сенаті демократа Чака Шумера (25 %).

Проте ті, хто чув про них, оцінюють обох лідерів Конгресу США швидше несприятливо, ніж позитивно.

Рейтинг Шумера практично не змінився за останні роки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-16 00:05:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин