Україна і світ

Що обрати: звичайний велосипед чи електровелосипед

Досвідчені велосипедисти-аматори легко проїжджають 100-200 км на день із середньою швидкістю 25 км на годину. Професійні спортсмени можуть розвивати на прямій швидкість до 60 км/год і проїхати 300 км за шість годин.

Якісний легкий велосипед, контактне взуття та велоформа творять чудеса з вашими фізичними можливостями. На хорошому спортивному велосипеді швидкість і відчуття від поїздки зовсім інші, ніж на іржавому Салюті в дитинстві в селі.

Однак деякі люди мають слабке здоров’я, а регулярні поїздки по 20 км на день на роботу виснажливі для них. Тоді допоможе електровелосипед.

Зараз дивляться

Ви можете купити електровелосипед  в інтернет-магазині Veliki з гарантією якості від відомих брендів.

Чим відрізняються класичний і електричний велосипеди

Деякі фанати звичайного велосипеда вважають, що електровелосипед – це тільки для слабких і хворих. Це хибна думка, оскільки, наприклад, мотоспорт вимагає не менше сил, ніж велоспорт, хоча педалі на мотоциклі крутити не треба.

Електровелосипед справді інколи може просто їхати під час натискання на кнопку і без педалей, але ніхто не забороняє вам крутити педалі. Просто тепер це не обов’язково.

Якщо крутити педалі в тому ж темпі, в якому ви робили це на звичайному велосипеді, то швидкість буде більшою, а калорій витратите не менше.

Крім того, якщо, наприклад, у вас двопідвіс з електродвигуном (ендуро, оллмаунтін – не важливо), то ви можете катати без поїздки в гори, а прямо у своїй області по асфальті. Відчуття швидкості та вітер у вухах дасть не спуск з гори, а електромотор.

Велосипед чи електровелосипед

Відмінності велосипеда від електровелосипеда в тому, що ровер аналогічного класу і призначення буде легшим внаслідок відсутності важких акумуляторів і двигуна.

Занести звичайний велосипед на п’ятий поверх на плечі  завжди легше, ніж “електричку”. А от насолоджуватися вагою велосипеда в 6-8 кг у разі електровелосипеда неможливо.

З іншого боку, електровелосипед дає більшу швидкість і можливість менше втомлюватися. Якщо звісно заряджати електробайк вас не стомлює.

Якщо почитати статтю Скільки окупається електровелосипед і велосипед, то видно, що окупність велосипеда й електровелосипеда доволі схожі.

На питання як вибрати електровелосипед існують окремі великі статті, де детально розбирається конструкція і різниця в акумуляторах.

Порівняння звичайного велосипеда й електровелосипеда можна зробити у форматі плюсів і мінусів:

Плюси й мінуси велосипеда

  • плюси: ціна, вага, простота;
  • мінуси: крутити педалі обов’язково тільки самому.

Плюси й мінуси електровелосипеда

  • плюси: можна катати даунхіл без гір, обганяти велосипедистів, кататися, крутячи, а можна і не крутячи педалі – як захочете – повна свобода.
  • мінуси: вага, ціна, потрібно заряджати.

Класифікація велосипедів

Незалежно від того, велосипед чи електровелосипед ви оберете – стиль катання диктує той клас велосипеда, який ви оберете.

Розпишемо класифікацію велосипедів:

1. Гірські велосипеди. Сюди входять просто “гірські”, а також спортивні – allmountin, enduro, downhill, трейлові та велосипеди для крос-кантрі. Не запам’ятовуйте ці слова. Якщо шукаєте, як вибрати велосипед для поїздок на природу, то беріть просто “гірський” – тільки з передньою вилкою, алюмінієвий і на касетній втулці ззаду.

2. Міські велосипеди, куди входять і складні, і звичайні, і фікси, і круїзери. Як вибрати велосипед для міста – підкаже тільки ваш досвід. Якщо потрібно заносити в метро – краще буде складаний. Якщо поїздка на роботу передбачає дорогу через парки, промзони й взагалі не асфальтом, тоді варто подивитися на гірський велосипед або гібрид.

3. Шосейні велосипеди, які поділяються на класичні шосейники, шосейники для розділок і тріатлону.

4. Гібридні велосипеди, які в широкому спектрі лежать між шосейними й гірськими, і охоплюють як шосейники для поганих доріг (гравійники), так і класичні гібриди (хардтейли з горизонтальним кермом і 28” колесами).

5 Екзотика – в цей клас виділимо і BMX велосипеди для трюків, і дерт, і стріт, і юнісайкл, і триколісні ровери.

Як підібрати розмір рами велосипеда

Раніше було достатньо подивитися практично будь-яку таблицю відповідності зросту велосипедиста і ростовки рами, й одразу зрозуміло, який велосипед вибрати.

Проте зараз варто користуватися фільтрами та таблицями на професійних веломагазинах, оскільки різні виробники та розміри коліс внесли в таблицю ростовок таку кількість винятків, що їх уже, можливо, більше, ніж правил.

Фото: Pexels

Який обрати розмір велосипедних коліс

Це залежить від вашого зросту, стилю катання і типу велосипеда. Для міста використовуються колеса від 20 до 29 дюймів, для шосе – 28, для гірських велосипедів найпопулярнішими є 27,5 і 29 дюймів. 26 використовуються або для підлітків, або любителями старої школи.

Для любителів усього нового з’являється новий стандарт 30,5 дюймів. Знаючи основні критерії вибору, кожен зможе купити велосипед на сайті Veliki.

Як вибрати жіночий велосипед

Як вибрати велосипед для жінки? Спочатку зрозуміти стиль катання й розмір рами. Серйозно, хто сьогодні їздить на велосипеді в спідниці, якщо навіть для пішої ходи 99% жінок обрало штани? Фактично, “жіночим” велосипед робить колір і дизайн.

Для спорту є невеличке застереження – через дещо інші пропорції тіла виробники змінюють геометрію рами, але на вигляд вона має фактично такий самий вигляд, як “чоловіча”.

Однак занижені рами, так звані “жіночі”, однаково зручні й жінкам, і чоловікам, які не бажають високо піднімати ноги під час того, як залазять на велосипед. Тож, якщо ви любите фрак, спідницю або навіть кілт, то можете брати велосипед із заниженою рамою – це зручно для міста.

Який велосипед краще купити для дітей

Таблиці відповідності зросту, віку і розміру дитячих велосипедів не змінюються вже десятиліття, і доступні в будь-якому веломагазині.

Дитячі велосипеди починаються з біговелів для трирічок і закінчуються дорослими моделями, оскільки діти-акселерати вже в 12 бувають вищими за мам і тат.

А ось окремих електровелосипедів для дітей фактично не буває – для малюків це важко і небезпечно, а підлітки цілком можуть вибрати дорослий електровелосипед, що підходить під їхній зріст.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 20:33:57