Україна і світ

що буде далі, скільки триватиме процес, які складнощі виникнуть

Україна та Молдова офіційно розпочали переговори про вступ до Європейського Союзу, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Факти ICTV розбиралися, який шлях очікує на Україну далі, скільки триватиме процес, які труднощі можуть виникнути та коли Україна може реально стати членом Євросоюзу.

Шлях до членства в ЄС

– Це дуже хороша новина для народу України, Молдови та всього ЄС, – заявила очільниця Єврокомісії.

На думку президента Володимира Зеленського, сьогодні – історичний день, коли відбувається перехід до фактичних і реальних переговорів з Європейським Союзом про членство України.

Зараз дивляться

– Це означає, що Україна неодмінно буде повноправним членом Євросоюзу. Тепер питання в технічній роботі, адаптації нашої системи до ЄС і політичній волі Європи зробити європейський проєкт дійсно довершеним, – наголосив президент.

За його словами, від моменту подання заявки на вступ 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного російського вторгнення, до грудня 2023 року, коли Євросоюз ухвалив рішення про відкриття переговорів з Україною, відбулося тисячі зустрічей і дзвінків.

Що відбудеться після відкриття переговорів

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина пояснила, що відбудеться далі на шляху до ЄС.

– Звичайно, після того, як ми офіційно розпочали переговори, починаємо вже двосторонні зустрічі у кожному з майбутніх переговорних розділів. Цей процес триватиме до кінця 2024 року. Після цього ми приступимо вже до відкриття безпосередньо переговорних розділів.

Це достатньо масивна та об’ємна робота, але вже з грудня 2023 року ми розпочали процес скрінінгу. Це означає, що Україна та Європейська комісія мають розуміння, де перебуває Україна з погляду готовності до членства, – зазначила вона.

Фото: УНІАН

Водночас уже з липня цього року Україна почне процес консультацій, які стосуватимуться обсягу наших зобов’язань до приєднання в ЄС.

– Сьогодні Україна була представлена ключовими членами делегації від економічного блоку. Був з нами перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко, який представляв український парламент.

Колеги з Міністерства цифрової трансформації, з Міністерства транспорту. Це ключова переговорна команда, яка сьогодні представлена на переговорах. І вже з липня цього року почне активну роботу зі своїми візаві в Брюсселі, – стверджує Ольга Стефанішина.

Які можуть виникнути складнощі

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко заявив Фактам ICTV, що Україна зараз проходить доволі швидкий процес інтеграції та зближення з Європейським Союзом.

– Ми рухаємося треком у прискореному форматі попри те, що виникають певні політичні труднощі. Зараз ми підійшли до етапу, коли, можливо, будемо конкретними програмами рухатися на зближення. Тобто надалі адаптувати наше законодавство і правила до вимог ЄС, змінювати умови, щоб Україна як держава відповідала Копенгагенським критеріям так званим.

Це і верховенство права, економічні свободи, безпека і оборона. Такі ж подібні стандарти нам потрібно взяти в українське правове поле і з метою руху до НАТО, – вважає він.

Фото: УНІАН

На думку Олександра Мусієнка, Україні зараз потрібно звернути увагу на продовження реформ для справедливого судочинства та сфери безпеки.

– Зараз потрібно буде сконцентруватися на продовженні реформ, які забезпечували б вільне і справедливе судочинство, конкурентну і вільну економіку без зайвої зарегульованості. Так само нам потрібно буде зосередитися, зокрема, на тих питаннях, в яких ми надзвичайно добре себе показали та проявили. Йдеться можливості якраз безпеки.

Цей процес зрушився. Дійсно, це дуже видатна подія те, що ми йдемо на зближення з ЄС. Далі – виконання конкретних критеріїв за програмою, обговорення їх з учасниками Євросоюзу, чітка координація з Єврокомісією і рух безпосередньо в членство, – зазначив Олександр Мусієнко.

Дорога на шляху в ЄС буде вимогливою

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка у коментарі журналістці Фактів ICTV Наталії Кулик заявив, що дорога на шляху до членства в ЄС не буде легкою.

– Вона насправді буде дуже прискіпливою та вимогливою, особливо щодо уряду, урядових інституцій. Але як результат ми отримаємо величезну довіру до українського бізнесу. Ми вже зараз бачимо ці приклади, зокрема, з тваринницької продукції, тому що тут найбільше уваги.

Ми 10 років, навіть більше, змінювали систему контролю, створювали ДПСС, здійснювали ветеринарний контроль, переходили наші виробники м’ясної та молочної продукції на європейські стандарти і вимоги. Це дало великий сплеск довіри до нашої продукції в усьому світі, тобто не лише в ЄС, – стверджує заступник міністра економіки.

Фото: УНІАН

Тарас Качка зазначив, що такий же принцип застосовується до всього іншого: промислової продукції, послуг, цифрової економіки. На його думку, це виклик і шанс для України водночас.

– У цифровій економіці в нас є очевидна конкурентна перевага, велика кількість фахівців, досить ліберальне регулювання. Але тепер питання полягає в тому, чи ми готові зростати за ланцюжком доданої вартості, навіть у цій сфері, та переходити на європейські правила щодо регулювання цифрової економіки, – наголосив торговий представник України.

Коли Україна може стати членом ЄС

На думку аналітика Олександра Мусієнка, Україна має реальні шанси стати членом Європейського Союзу до 2030 року.

– Питання, які можуть виникати, – це політичні моменти. Це і позиція Угорщини, хоча вона не заважатиме, як вони сказали, але й не підтримують членство України в ЄС. Це першочергово бюрократичні й політичні перепони.

Але я сподіваюся, що в України є цілком реальні шанси до 2030 року стати членом Європейського Союзу. На сьогодні багато для цього робиться. Потрібно з цього шляху не відступати, – переконаний він.

Такої думки дотримується також віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

– Уже погоджено, що Україна буде членом Євросоюзу. І ми зможемо завершити все раніше, ніж до 2030 року. Ми впевнені, що Україна здатна досягти цих результатів якнайшвидше, – зазначила Ольга Стефанішина.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-25 20:49:31