Україна і світ

Реструктуризація боргу України може відбутися до 1 серпня

Україна має намір провести реструктуризацію боргу на суму близько 20 млрд доларів до закінчення терміну мораторію на виплати до 1 серпня.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерела.

Минулого місяця офіційні переговори про реструктуризацію закінчилися без досягнення угоди. Власники облігацій готові піти на 20-відсоткове скороченням боргу, а пропозиція України передбачає скорочення боргу до 60%.

Зараз дивляться

Держборг України за міжнародними облігаціями

Україна має заборгованість за міжнародними облігаціями на суму 19,7 млрд доларів і 2,6 мільярда доларів за ВВП-варантами – інструментом із фіксованим доходом, виплати за яким залежать від темпів зростання економічного виробництва. Ці варанти були створені як послаблення для кредиторів під час реструктуризації боргу України 2015 року після анексії Криму Росією.

В опублікованій раніше заяві детально описується пропозиція уряду України щодо реструктуризації боргу – там варанти ВВП згадуються тільки в контексті усунення пункту про перехресний дефолт між облігаціями і варантами. Деякі інвестори подумали, що Київ не збирається реструктурувати обидва види боргу одночасно, а спочатку націлений на облігації.

Однак тепер стало зрозуміло, що потрібно щось робити і з варантами, оскільки ці виплати включені до найважливішого аналізу стійкості боргу (DSA) МВФ, кажуть джерела.

Україна також має намір у контексті реструктуризації облігацій додати положення про найбільш сприятливого кредитора. Це має гарантувати, що власники облігацій не отримають вигіднішу угоду під час реструктуризації боргу на більш пізньому етапі.

За підсумками 2023 року відношення державного боргу України до ВВП сягнуло 84,5%, розповів народний депутат Данило Гетманцев. А 2024 року, за оцінками МВФ, воно може скласти 94% ВВП. На початок війни це співвідношення було 49% ВВП.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-02 14:28:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин