Україна і світ

Хто входить в мобілізаційний та військовий резерви України

Фото: Генштаб ЗСУ

18 червня 2024 року було прийнято Постанову 741, яка встановлює структуру військового резерву людських ресурсів. Факти ICTV дізнавалися, хто входить у військовий резерв України та як він формується.

Що таке військовий резерв України

Відповідно до постанови, військовий резерв людських ресурсів складається з наступних категорій:

  • Резервісти, які на добровільних засадах вклали контракт з ЗСУ та зараховані до військового оперативного резерву.
  • Військовозобов’язані, які знаходяться на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Тобто це люди, які стали на військовий облік.

Військовий резерв людських ресурсів поділяється на оперативний та мобілізаційний резерви. Оперативний резерв включає бойовий резерв, який складається з осіб з досвідом у бойових діях, учасників антитерористичних операцій або працівників органів військового управління та підрозділів Збройних Сил України.

Зараз дивляться

Також до військового оперативного резерву входить резерв нарощування, що охоплює резервістів та військовозобов’язаних з досвідом участі в бойових діях або базової загальновійськової підготовки.

З кого складається мобілізаційний резерв України

Основне завдання мобілізаційного резерву – це доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань у разі оголошення мобілізації.

Відповідно до постанови, мобілізаційний резерв включає:

  • Військовозобов’язаних, які призначені для навчання у навчальних частинах (центрах), вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти Збройних Сил, інших утворених військових формувань згідно з законодавством України, а також в правоохоронних органах спеціального призначення, Службі безпеки України, розвідувальних органах України та Державній службі спеціального зв’язку, з метою підготовки (перепідготовки) військовослужбовців за відповідними військовими спеціальностями та іншими спеціальностями для подальшого використання їх у військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених військових формувань, а також в правоохоронних органах спеціального призначення, Службі безпеки України, розвідувальних органах України та Державній службі спеціального зв’язку.
  • військовозобов’язаних, які не внесені до військового оперативного резерву.

Мобілізаційний резерв в Україні: скільки становить

Відповідно до результатів дослідження видання Texty встановлено, що близько 5 млн чоловіків можна призвати. Тобто мобілізаційний резерв України становить близько 5 млн чоловіків.

В основі цих розрахунків – прогноз Інституту демографії на 2023 рік. Відповідно до демографічного прогнозу не враховувалося населення окупованих територій. Розрахунки здійснювали відповідно до низької народжуваності та низького міграційного приросту. Згідно з аналітичними даними, призвати можливо 4,8 млн чоловіків. Решта чоловіків – служать або не підлягають мобілізації. Аналітики віднесли до чоловіків, які не підлягають мобілізації, заброньованих, студентів, багатодітних батьків, а також науковців, викладачів та мешканців окупованих територій.

Крім чоловіків аналітики порахували й кількість жінок, які можуть служити. Виявилося, що можна мобілізувати близько 3 млн представниць прекрасної статі. Під час підрахунку не враховували жінок, які виховують дітей.

Іван Тимочко – голова ради резервістів Сухопутних військ заявив, що наразі в Україні можуть бути відправлені на фронт 2,5 млн чоловіків. Це результати січневого онлайн опитування.

Нагадаємо, що оновити дані можна в застосунку Резерв+. Заступниця Міністра оборони України Катерина Чорногоренко зазначає, що через додаток оновили дані близько 2 млн чоловіків. Значна кількість із них можуть боронити країну.

Мобілізація, Резервісти

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-04 13:03:07