Суспільне мовлення

Потихеньку виживаємо”: яка ситуація на ПП “Корчова-Краківець

Сьогодні, 16 лютого, польські протестувальники заблокували ще один пункт пропуску — “Корчова-Краківець”. Скільки триватиме протест – поки невідомо. Досі це був єдиний пункт вільний для проїзду вантажного транспорту. Відтак там накопичилась найбільша черга.

Яка ситуація на пункті пропуску, дізнавалося Суспільне.

Микола Лінник чекає у черзі на ПП “Корчова-Краківець” другу добу. Чоловік везе гуманітарну допомогу з Німеччини в Рівне. Раніше під час блокування кордону протестувальниками очікував на перетин кодону два тижні.

“Сам готував обід, чай варю, ліжко складене, автономка працює, коли треба, та й так потихеньку виживаємо. Коли стоїш так тижнями, це найгірше стояти, у нашій роботі найгірше — це кордони”, — каже Микола Лінник.

Микола Лінник. Фото: Іванка Дусько/Суспільне Львів

Водії готують обід на пальнику

Водії готують обід на пальнику. Фото: Іванка Дусько/Суспільне Львів

На паркінгу бракує місця вантажівкам, тож деякі водії паркуються вздовж автобану.

“Коли не було усіх цих страйків, проблем не було. Приїхав, зареєструвався. Ти приїхав рано, тебе на вечір поставило, плюс-мінус пів години. До прикладу, я приїхав о восьмій ранку, мене поставило на восьму вечора. Я пішов в машину, поспав, поїв і черга ця особливо не стрибала. Зараз треба чергувати, щоб не пропустити чергу”, — говорить водій Сергій Кожушко.

Сергій Кожушко

Сергій Кожушко. Фото: Суспільне Львів

Водії очікують біля електронного табло

Водії очікують біля електронного табло. Фото: Іванка Дусько/Суспільне Львів

Станом на ранок на в’їзд в Україну там очікували 1730 вантажівок. Пункт пропуску “Краківець-Корчова” не блокували до сьогодні, тому водії обирали його, сподіваючись швидше перетнути кордон, каже речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

“У “Шегинях” черга складає 300 вантажівок, у “Раві-Руській” — 380 вантажівок на в’їзд в Україну. Окремо хотіла б виділити ситуацію, яка склалася у пункті пропуску “Шегині”, тому що впродовж останніх діб ми спостерігаємо дуже малу кількість вантажних автомобілів, які перетинають там кордон, особливо на виїзд з України. Впродовж останньої доби до Польщі виїхало всього 11 вантажівок”, — каже Олександра Кучковська.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорогуськ” та “Рава-Руська-Гребенне”.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині — Медика”.

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску “Медика – Шегині”.

9 лютого польські фермери розпочали страйк на пунктах пропуску “Медика-Шегині”, “Гребенне-Рава-Руська” та “Дорогуськ-Ягодин”. 10 лютого пункт пропуску “Медика-Шегині” — розблокували.

12 лютого польські фермери відновили блокування пункту пропуску “Медика-Шегині”, а також заблокували пункти пропуску “Долгобичув-Угринів” та “Зосін-Устилуг”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вранці 16 лютого фермери заблокували рух на шостому пункті пропуску на кордоні з Україною — “Краківець-Корчова”.


Джерело: Суспільне мовлення України