Суспільне мовлення

“Поранена культура”: у Львові започаткували проєкт для збереження спадщини під час війни

У Львові започаткували проєкт “Поранена культура”, аби за допомогою сучасних технологій рятувати українську спадщину. Різними засобами хочуть фіксувати злочини росіян проти української культури під час повномасштабного вторгнення росіян.

Перший об’єкт, який обрали для цього проєкту — Охтирський музей на Сумщині. Це місто на Сумщині розташоване за майже 40 кілометрів до російського кордону.

На початку березня музей зазнав найбільших руйнувань. Бомба влучила у сусідню адмінбудівлю. У межах проєкту записали декілька інтерв’ю та зняли як виглядає музей зараз.

Музей у Охтирці після повномасштабного вторгнення. Фото: Okhtyrka online

“Ми вирішили започаткувати проєкт “Поранена культура”, який би різними засобами та інструментами задокументував досвід буття музейників на війні, а також максимально поширив цей досвід в Україні та за її межами”, — каже авторка проєкту Ольга Гончар.

Директорка музею в Охтирці Людмила Міщенко працює там 35 років. У перший день повномасштабної війни разом із працівниками ховала, а згодом евакуювала найцінніші експонати.

"Поранена культура": у Львові започаткували проєкт для збереження спадщини під час війни

Музей у Охтирці зсередини до вторгнення Росії. Фото: Facebook, Краєзнавчий музей у місті Охтирка

“Треба було рятувати. Ми розуміли, що від такого вибуху, який стався поряд з будинком музею, ми бачили в залах осипалось тинькування, набите скло. То розуміли, що і фондосховище, хоч і приміщення без вікон, але все пообпадало”, — розповіла у інтерв’ю для проєкту Людмила Міщенко.

Для цього проєкту об’єднались львівський музей “Територія терору” із благодійниками “Фонду культурної спадщини України”, американським стартапом з українським корінням AspichiInc. та ініціативою “Музейний кризовий центр”.

У проєкті поєднують записи історій музейних працівників та технології віртуальної реальності.

“Наші усноісторичні інтерв’ю, які можна буде подивитись в YouTube, чи почитати. Але також завдяки використанню VR-шоломів, ти одягаєш і можеш “пройтись” по цьому зруйнованому музею. Перший з них — у Охтирці”, — каже авторка проєкту Ольга Гончар.

Загалом у проєкті “Поранена культура” запланували відзняти понад 30 українських музеїв. Зараз для цього шукають гроші.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Директорка Луганського музею збирає нову колекцію у Львові


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин